Dogodilo se na današnji dan: Mirzino jato poletelo uz “Šećer i med”

Rockomotiva
15.12.2023.

Na današnji da Mirzino jato, disko-pop grupa iz Sarajeva, objavilo je disco-funk album “Šećer i med”. Veliki hitovi ovog izdanja bili su ‘Apsolutno tvoj’ i Normalna stvar’.

Tekst & foto: press

Grupa je nastala krajem 1970-ih pod uticajem nemačke disko-grupe Boney M. Jato su činili Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić. U tih nekoliko godina postojanja objavili su dva albuma: “Šećer i med” (1979) i “Naјslađi rode” (1983).

Umotan u disco pop produkciju Nikole Borote mladi operski bariton zvučao je kao verni sledbenik Barrya Whitea, dok je njegova ženska vokalna pratnja nepogrešivo vukla na Boney M.

Sve pjesme za “Šećer i med” komponovao je Sead Zele Lipovača, lider i gitarista hard rok grupe Divlje jagode, a tekstove Marina Tucaković. Najpopularnija pesma postala je i danas često emitovana “Apsolutno tvoj“, na singlu objavljena nešto pre albuma 1979. godine, prodatom u 150 hiljada primeraka

Uvijek sam razmišljao mimo ljudi i vremena. Imao sam ideje koje se ljudima u ono vrijeme nisu sviđale. Onda sam upoznao dečka koji se zove Sead Lipovača. Dogovorili smo se da ćemo zajedno nešto napraviti jer mu se sviđao moj glas. On je napravio neku muziku, upoznali smo Marinu Tucaković, koja je napisala neki tekst i tako je nastala pjesma ‘Apsolutno tvoj’. Čuveni rock-kritičar Peca Popović i uvaženi TV novinar Zoran Predić prvi su čuli taj materijal. Peca mi je rekao: ‘Čestitam ti, zvijezdo!’, sećao se pre nekoliko godina Mirza svojih početaka i rada na ovoj ploči.

Početni srebrni tiraž ploče “Šećer i med“ brzo je prerastao u zlatni, pa i platinasti.

Mada je pesma “Apsolutno tvoj” postala hit, Mirza je svojevremeno izjavio da je imao dosta muka dok je uspeo da je lansira:

Obišli smo svih 12 diskografskih kuća u Jugoslaviji i nitko nas nije htio. To govori koliko je cijela moja ekipa, bila inventivna. Nisu imali sluha, nisu skontali foru. Govorili su da je kopija. Bio sam jako razočaran. Sluha je imao Mića Marković iz PGP-a, ali prva naknada koju su štampali imala je samo 3000 komada, što je ponižavajuće. To se prodalo u jednom danu, nakon prvog TV nastupa. Niko ne razmišlja kad pravi, da će napraviti hit i da će neka pjesma postati hit, ali “Apsolutno tvoj” je to zaista bila. Ta je pjesma u Sarajevu tri puta odbijena, loša procjena. Nakon toga sam otišao u PGP u Beograd, oni su prihvatili pjesmu i tako je sve krenulo. Pjesma je na svoj način djelovala na mene, ali je sto puta bolje djelovala na publiku. ‘Apsolutno tvoj’ je meni i Mirzinom jatu otvarala sva vrata u bivšoj Jugoslaviji, čak i danas.

Nakon razlaza frontmen grupe Mirza Alijagić karijeru je nastavio kao bas u sarajevskoj operi, Gordana Ivandić (sestra bubnjara Bijelog dugmeta Gorana Ipeta Ivandića) postala je pevačica sastava Makadam, a Zuzi Zu je samostalno nastavila svoju karijeru kao pevačica pop, rok i romske muzike, kao i sevdalinki, te autor muzike i tekstopisac.

Mirza Alijagić ponovo je na kratko osnovao Mirzino jato 1994. godine i snimio još jedan album pod nazivom grupe.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll