Dogodilo se na današnji dan: Objavljena Arsenova najdraža ploča “Porodično stablo”

Rockomotiva
21.11.2023.

Na današnji dan 1976. godine objavljen je album Arsena Dedića ”Porodično stablo” na kojem je sve aranžmane uradio Kornelije Kovač, a producent je bio sam Arsen.

Tekst & foto: press

Na samom albumu, pesme pomalo odišu rock atmosferom, pod uticajem tada nadolazećeg talasa jugoslavenskog progresivnog rocka, a najznačajnije teme do danas ostale su sjajna balada “Kad sam te vidio” i antologijska “Moj zanat“.

O ovoj prilično atipičnoj ploči u svom stvaralaštvu Arsen je svojevremeno izjavio:

Ja sam svoj imidž, svoju sliku kakva je da je, stvorio nekakvim neoromantičnim, pasalističkim izrazom tako da nisam mogao praviti nasilje nad tom slikom. Prethodnu sliku bih srušio sigurno, a novu vjerovatno ne bih izgradio. Zapravo sam živio dvostruko življenje: življenje jednog neo romantika i življenje jednog kabare cinika. Ovo drugo sam ostavljao kao svoju poluilegalu i kabare programe sam radio u malim prostorima. “Porodično stablo” smatram pločom takvog opredeljenja. Tamo je i Vrijeme ironije, Balada o parkiranju, Vuk u jagnjećoj koži…

A na konstataciju da taj album nije naišla na razumevanje kakvo je možda očekivao on zaključuje:

Točno, i to iz dva razloga. Prvi, to je bio nagli skok za mene kao što mi je tad govorio Dražen Vrdoljak, jer je radikalizirao moj način izražavanja. To je zbunilo ljude od kojih sam ja očekivao da će im se svidjeti. I Dražen i Glavan su me tada, što je interesantno, voleli na stari način. Drugo, Bata koji je sve to divno uradio i zamislio nije bio tu pri finaliziranju ploče tako da sam sve ja radio – ploča nije bila privedena kraju. No, bez obzira na sve to, ovako autorski gledano to mi je najdraža ploča. Ma, ljudi su sentimentalni i tu nema pomoći kad se neko tako navine.

Kako je sam Arsen primetio, pjesme su “smještene u pomalo kičaste i tendenciozno supermoderne aramžmane”. Iste godine je s Goranom Bregovićem objavio pesmu ‘Loše vino“, kao i album “Otisak autora“.

Na albumu su, osim Kornelija Kovača svirali i Slobodan ‘Bodo Kovačević, Josip Boček, Slobodan A. Kovačević, Boris Hreljac, Vladimir Furduj, Rade Milivojević i D. Brodarić.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll