Dogodilo se na današnji dan: Osvanuo Partibrejkers 1

Rockomotiva
23.01.2024.

Prvi i istoimeni album beogradske rock grupe Partibrejkers pojavio se, za “Jugoton”, na današnji dan 1985. Sve pjesme kolektivno je potpisala grupa. Lišeni bilo kakvih pretenzija osim da praše R’n’R, Partibrejkers su na svom prvom albumu napravili dovoljno da postanu legendarni.

Piše: Robert Čajsa

Ovo je izdanje pokazalo da je Rock and Roll ono što čovjek osjeća i živi na staničnoj razini, bez obzira koliko je to dobro za njega i njegovo zdravlje. Partibrejkers u prvih nekoliko svojih godina nisu imali bass gitaru pa je zvuk albuma prilično praskav ili prštav.

Užurban je, sve se mora dogoditi sada, nema vremena za gubljenje (“ne želim da živim 1000 godina“). Nema dubokih ozbiljnih tonova (osim eventualno “Ulični hodač“), sav je u rifovima, koje savršeno majstorski ispaljuju gitaristi Nebojša Antonijević Anton i Ljubiša Kostadinović Ljuba. Neizostavan je prisutan duh bluesa, ali glavni su, prije svega, ritam i prodornost.

Pjesme se kotrljaju jedne iza druge i među njima nema labavih mjesta. Ta nabrijanost albuma sigurno je naglašena produkcijom Dušana Kojića Koje koji je svojom grupom Disciplina Kičme istraživao nove mogućnosti rock muzike, zadržavajući praiskonske elemente, kao osnovnu osobinu.

Garage rock je 1985. bio progresivan i sirov, novog zvuka, iako je žanr postojao već dvadesetak godina. U svakom slučaju, bio je 1000 godina dalje od pop rocka koji se revitalizirao nakon što su punk i novi val uzbudili duhove Jugoslavije. Definitivno, prvi album Partibrejkersa je ključan, jer s njim i onim što su radili kasnije, održavali su R’n’R živim i štitili ga od negativnih vanjskih utjecaja (neprijatelja).

Foto: Goranka Matić

Goran Bulatović Manzanera — drums, percussion
Ljubiša Kostadinović Ljuba — guitar
Nebojša Antonijević Anton — organ, guitar, percussion, artwork
Zoran Kostić Cane — vocals, percussion

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll