Dogodilo se na današnji dan: Paraf razvio “Zastave”

Rockomotiva
02.12.2023.

Na današnji dan 1984. objavljen je treći album grupe Paraf, “Zastave” („Konceptualni album, kulturološki laboratorij za istraživanje spona između kolektivnih rituala i totalitarne (pod)svijesti…“).

Priredio: Robert Čajsa

Ovo izdanje predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak grupe. Zastave su zaboravljeno remek-djelo jugoslavenske rock muzike, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom. “Zastave” govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice, premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Osobno “Zastave” su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Pavica Čabrijan (Vim Cola) se prisjetila tih davnih godina:

U vrijeme pripreme albuma “Zastave”, ‘gutali’ smo Krležu i njegove opise balkanske krčmetine. Tako je nastala pjesma ‘Zastave’, inspirirana opijenošću mrakom, a desetak godina kasnije stvarno su se ‘zapalile zastave’… i sva strahota pijanstva.

U originalnom press-materijalu koji je pratio izlazak albuma 1. prosinca 1984. godine, među ostalim, piše i ovo:

Zastave ocrtavaju neka od tipičnih reagiranja, pa potom i uobličavanja. Sumnja, preteča grijeha – utvrđivanje zabranjenog područja kao krajnje granice samospoznaje i sigurnosti. Na jednoj strani individualni revolt, rođen iz društvenih inhibicija i prohibicija – reakcija unatoč strahu, unatoč uzgajanim emocijama socijalnog reda, a na drugoj obrana zajednice jačanjem osjećaja krivnje, obnovom i slavljenjem autoriteta.

Drums – Pjer
Electric Bass – Zdrave
Electric Guitar – Mladen Ilić, Robert Tičić
Synth – Raoul Varlen
Vocal – Vim Kola
Producer – Aldo Ivančić

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll