Dogodilo se na današnji dan: Rodio se Janez Bončina Benč

Rockomotiva
03.12.2023.

Janez Bončina, zvani Benč rođen 3. decembra 1947, znameniti je slovenački kompozitor, gitarista i pevač. Jedan je od vodećih autora i izvođača slovenačke i jugoslovenske rok muzike. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka Bončina je sa prijateljem Tomažem Domiceljem iz grupe Helioni pokazao svoj talenat za muziku. Kasnije je sa grupom Mladi levi pokrenuo projekte koji su obeležili ranu istoriju slovenačku pop rok scenu.

Tekst & foto: promo

Od 1970. do 1972. godine sarađivao je sa međunarodnom grupom The Generals, a 1972. je oformio rok grupu Srce. Sa odabranim jugoslovenskim muzičarima osnovao je grupu September 1975. godine. Njihova muzika bila je sačinjena od džez roka i bila je priznata u zemlji i inostranstvu. September je nekada bio ambasador jugoslovenskog roka u inostranstvu; u godinama 1976–1979 gostovali su u Sovjetskom Savezu, Belgiji, Italiji, Kubi, Nemačkoj, Francuskoj i konačno Sjedinjenim Državama, gde su snimili svoj drugi album.

Mladi Levi

Godine 1983. Benč se vraća na muzičku scenu solo albumom “Ob Šanku“, koji je nastao u saradnji sa aranžerom Gregorom Forjaničem. Sa grupom Karamela gostovao je u Italiji, Nemačkoj i Sovjetskom Savezu, snimci sa turneje su kasnije objavljeni na live albumu. U to vreme, Pepsi Cola ga je izabrala za jugoslovenskog predstavnika međunarodne propagandne akcije, gde je zajedno sa Tinom Tarner igrao u propagandnom videu.

The GeneralsČarli Novak, Pop Asanović, Massimo Vita, Janez Bončina, Braco Doblekar

Godine 1988. osnovao je grupu pod nazivom Yunk (Junaki nočne kronike), koja je direktnim i kritičkim tekstovima i zapaženim nastupima naišla na priznanje šire publike. Nakon dva uspešna albuma napustio je grupu.

Srce 1972, foto: Tone Stojko

Godina 1992. je početak njegovog akustičkog perioda i muzičke saradnje sa Tomom Jurakom i Janezom Zmazekom – Žanom. U kratkom periodu održali su brojne koncerte i osvojili nekoliko nagrada. Godine 1994. Benč je sarađivao u grupi veličanstvenih 7, zajedno sa Janezom Zmazekom, Vladom Kreslinom, Zoranom Predinom, Petrom Lovšinom, Aleksandrom Mežekom, Tomažem Domiceljem i Janijem Kovačičem. Akustični period je završen zlatnom notom za najboljeg slovenačkog rok pevača 1995. godine.

Godine 1996. i 1997. Benč se vraća svojim muzičkim korenima i sarađuje sa velikim instrumentalistima, kao što su Marijan Maliković, Primož Grašič, Jadran Ogrin, Jani Hace, Blaž Jurjevčič, Ratko Divjak, Tulio Furlanič i drugi, sa kojima su koncertirali po zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvo.

1976-1977 September – prva postava

Sa Big Bandom RTV Slovenije 1998. i 1999. godine sarađivao je kao autor i izvođač na njihovim projektima. Nakon objavljivanja albuma “Bendologija” 1999. godine, koji je nagrađen Zlatnim petlom, Benč i prijatelji (uključujući Grašiča, Divjaka, Rahimovskog, Malikovića, Ogrina) otišli ​​su na koncertnu turneju, gde su nastupali u Lentu, Linjano Sabjadoru, Puli na bajkerskom festivalu, kao i u Ljubljani, Sarajevu na manifestaciji Živi za život, te na proslavi Nove 2000. godine u zagrebačkom klubu Tvornica, gde su svirali zajedno sa Josipom Lisac, Dadom Topićem, Dinom Dvornikom i Ninom Badrić.

Godine 2003. izašao je novi album “The Best of September“. U tu svrhu Benč je ponovo okupio grupu, zajedno sa Doblekarom, Asanovićem, Ogrinom, Malikovićem, Divjakom i Tuliom Furlaničem. Koncerti u Puli, Portorožu i Lentu dostigli su svoj vrhunac u ljubljanskoj Hali Tivoli zajedno sa legendarnom grupom Deep Purple.

Big Band RTV Slovenije

Benč i aranžer Braco J. Doblekar su se 2005. godine ponovo okupili u autorskom projektu Janezz zajedno sa mladim muzičarima, studentima muzičkih univerziteta iz zemlje i inostranstva (Berkli, Linc, Grac, Roterdam, Ljubljana, Klagenfurt) koji su se za ovu priliku ponovo okupljeni u Big bendu.

YUNK zadnja formacija, Tone Dimnik Čoč, Mark Lemer, Benč, Jani Hace, Edi Šibenik Veterinni

Benč nije poznat samo kao muzičar, već i kao slikar i sportista, a povremeno i glumac. U sezoni 1976–1977 nastupao je u predstavi Ž. ArdenaŽivite kot svinje“ u režiji Zvoneta Šedlbauera u pozorištu u Ljubljani. Kasnije je glumio u filmu “Eva“, koji je režirao Fransi Slak. Takođe je napisao muziku za neke druge filmove i televizijske projekte.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll