Dogodilo se na današnji dan: Rodio se Ljuba Ninković

Rockomotiva
17.11.2023.

Na današnji dan 1950. rođen je Ljubomir Ninković, gitarista i vokal, član grupa S Vremena na vreme, Šarm, Tunel i Bilja Krstić & Bistrik Orchestra.

Tekst & foto: press

Ljubomir Ljuba Ninković je muzičar, autor, kompozitor. Rođen je u Smederevu 17. novembra 1950. godine, u kome je završio osnovnu, srednju kao i muzičku školu. Bio je član nekoliko amaterskih bendova, da bi se 1967. godine pridružio grupi The Spooks. Tada počinju i njegovi profesionalni nastupi po Srbiji na tada čuvenim „beat” igrankama, na kojima su se predstavljali neafirmisani muzičari. Na takmičenju mladih pevača „Gong klub“ nastupa 1969. godine sa svojom kompozicijom „Kao vreme ispred nas” i osvaja prvu nagradu, nakon čega karijeru nastavlja komponujući muziku za emisije Radio Beograda.

Ljuba Ninković 1970. godine dolazi iz Smedereva u Beograd, kako bi upisao Filološki fakultet. Interesantan detalj se dogodio prilikom upisa. Naime, isti fakultet je upisivao i Asim Sarvan i njih dvojica su se tu upoznali. Kada se čekanje na upis oteglo unedogled, a tema za razgovor ponestalo, ne znajući šta bi drugo, počeli su da pevaju i istog trenutka utvrdili da im se glasovi besprekorno slažu.

Asim pre toga nije javno nastupao, a Ljuba se već vinuo u svet priznatih autora, kada je u to vreme ugledni kompozitor Kornelije Kovač uvrstio njegovu kompoziciju “Slika” (u verziji S vremena na vreme, pesma nosi naziv “Kao vreme ispred nas“), na B stranu singla Korni grupe, “Trla baba lan“.

Zajedno sa Asimom Sarvanom, Vojislavom i Miomirom Đukićem osnovao je rok grupu S vremena na vreme 1972. U narednih sedam godina objavili su 10 singlova i tri LP albuma uz hitove: „Dixie band“, „Karavan“, „Sunčana strana ulice“, „Moj svet“, „Tema Classica“… Važili su za najbolji akustičarski bend u tadašnjoj Jugoslaviji, sa originalnim zvukom i aranžmanima, uz korišćenje narodnih instrumenata.

Sa Vladimirom Jankovićem Džetom 1980. godine osniva grupu Tunel. U periodu od 1988. do 1992. godine Ljuba Ninković se uglavnom bavi pisanjem i izvođenjem muzike za decu u tada veoma popularnoj TV emisiji „S one strane duge“.

Album „Zvuk tišine” na kome su se našle kultne pesme iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka sa ličnim pečatom Ljubinog muzičkog senzibiliteta, snima sa pevačicom Marijom Mihajlović 1992. godine. Tada počinje da se bavi i pisanjem muzike za pozorišne predstave, a 1995. dobija „Sterijinu nagradu” za muziku u predstavi „Lukrecija iliti žderoJagoša Markovića. Sa starom ekipom dolazi na ideju da ponovo okupi grupu S vremena na vreme, što i čine 1993. godine koncertom u Centru „Sava”. Do 1998. godine beleže brojne nastupe i objavljuju dva albuma.

Saradnju sa Biljanom Krstić na etno – projektu Bistrik otpočinje 1999. godine kao aranžer tradicionalnih pesama sa Balkana, što nailazi na izuzetan prijem u zemlji i regionu. Pored komponovanja muzike za serije i TV emisije, Ljuba se 2004. pridružio projektu „Obnovimo sebe – podignimo Stupove“, čiji je cilj obnova manastira Đurđevi stupovi u Rasu. Sa grupom „Stupovi” je snimio album sa duhovnom i tradicionalnom muzikom u modernim aranžmanima.

Jedan je od osnivača grupe Zanovet, a kao vođa etno – grupe Zlatopis 2014. godine objavljuje istoimeni album. Drugi po redu samostalni album „Retromet” Ljuba Ninković je objavio u aprilu 2020. godine. Ljubomir Ljuba Ninković, kako sam kaže je Bodin stariji brat, muzičar, frontmen grupe S vremena na vreme, čovek sa radija, penzioner, Smederevac…

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll