Dogodilo se na današnji dan: Rođen Goran Čavajda Čavke

Rockomotiva
16.01.2024.

Na današnji dan 1962. rođen je Goran Čavajda Čavke, najpoznatiji kao dugogodišnji bubnjar beogradske rock grupe Električni Orgazam.

Priredio: Robert Čajsa

Muzičku karijeru počeo je kao bubnjar u bandu Butik, a od 1980. godine na poziv Srđana Gojkovića Gileta, postaje član grupe Električni Orgazam. Godine 1981. odlazi u vojsku, a nakon povratka nastavlja rad u grupi, u kojoj je ostao sve do 1994. godine.

Tijekom pauze u radu s matičnom grupom, zajedno sa vokalistom i gitaristom Žikom Milenkovićem (Bajaga i Instruktori) i gitaristom Zoranom Ilićem Ilketom (Riblja Čorba), 1992. godine osniva band Babe, s kojim je 1993. godine objavio album “Slike iz života jednog idiota“. Čavke je bio i dio antiratne supegrupe Rimtutituki.

Pored muzičke karijere, oprobao se i na filmu. Prvi put 1986. godine gdje je imao ulogu u studentskom filmu ‘Ko se boji šibicara još‘, a iste godine i ulogu Tučka u filmu Milana ŽivkovićaCrna Marija‘. Kao Avram glumio je u rok-opereti “Kreatori i kreature” iz 1988. godine. Glumio je i u televizijskim filmovima ‘Telefonomanija i Šumanović — komedija umetnika’ iz 1987. godine, a nakon toga i ulogu u omnibusu ‘Kako je propao rokenrol‘ iz 1989. godine. U filmu ‘Geto — tajni život grada‘, Ivana Markova, bio je glavni junak-narator koji je kroz priču o osobnoj emotivnoj prošlosti govorio i o periodu života u Beogradu između 1991. i 1995. godine, navodeći kako se tada ustoličavao duh provincije koji je uništio urbani Beograd.

Godine 1995. glumio je i u predstavi Bitef teatra pod nazivom ‘Zigi zvezdana prašina‘, zajedno sa Milenom Dravić, Draganom Zarićem, Anom Sofrenović, Sonjom Vukićević, Bojanom Dimitrijevićem i Nikolom Đuričkom. Posljednje godine života proveo je u Australiji, a preminuo je 16. februara/veljače, 1997. godine na Tasmaniji.

U septembra/rujnu 1997. godine, izdavačka kuća Sound Of Islands posthumno je objavila njegov samostalni album ‘Regression‘. Pjesme na albumu sadrže improvizacije i razne eksperimentalne pristupe.

Godine 2012, održana je izložba fotografija Gorana Čavajde, kada je pokrenuta inicijativa da on dobije svoj prolaz. Komisija za spomenike, nazive trgova i ulica grada Beograda prihvatila je inicijativu i prolaz od Trga Nikole Pašića (kod blagajne Doma sindikata) do Nušićeve ulice, dobija ime Čavketov prolaz, na mjestu gdje se nalazi Ulična galerija.

Čavke je bio neka vrsta dobrog duha Električnog Orgazma, bio je super tip, sigurno najkomunikativniji od svih nas. Kad bismo svirali na grupnim svirkama uvek bi Čavke bio taj koji bi pravio prve kontakte sa bendovima koje nismo poznavali dotad. On bi se upoznavao s njima, on bi bio taj neki „ministar za komunikaciju i upoznavanje s drugim ljudima“, bio je žešće zabavan, i duhovit, uvek sklon zezanju i u nekim teškim trenucima je dizao atmosferu u bandu – Srđan Gojković Gile

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll