Dogodilo se na današnji dan: Štulić počeo snimanje “Kad fazani lete”

Rockomotiva
15.01.2024.

Azra je u Frankfurtu, na današnji dan 1983, započela snimanje pjesama za album “Kad fazani lete”, njihovo četvrto studijsko izdanje.

Priredio: Robert Čajsa

Rad je potrajao deset dana i album je krajem narednog mjeseca objavio Jugoton. Krajem 1982. godine Branimir Štulić boravio je desetak dana u Sarajevu i predstavljao pjesme Goranu Bregoviću koji je trebao biti producent albuma.

Štulić je na kraju ipak odustao od suradnje, navodeći kasnije u intervjuu Džuboksu:

Bregović i ja razišli smo se u vrijeme kad smo obojica bili stariji od Lennona i McCartneya u vrijeme njihovog razlaza. Da smo se našli prije deset, dvanaest godina… vjerojatno bi to taj odnos bio.

Album je snimljen bez sudjelovanja stalnih članova Azre, bubnjara Borisa Leinera i basiste Miše Hrnjka, koji su otišli na odsluženje vojnog roka. Leinera je zamijenio Srećko Antonioli, dok je Branimir Štulić osim gitare svirao i bas gitaru.

LP donosi bitno drugačiji zvuk od prethodnog albuma “Filigranski pločnici“. Album je produciran poput klasičnog hard rock albuma, ispunjen žestokim riffovima gitara, uz čestu upotrebu feedbacka i distorzije.

https://www.youtube.com/watch?v=jRTDg5a9I64

Štulić u istom intervjuu Džuboksu kaže:

Dosad sam snimao kod Trulog na osmokanalnom magnetofonu, a ovog puta je to pravi studio… Mogao sam dobiti zvuk kao svaki normalan sastav. Ovo je ploča za velike bine i velike koncerte.

Štulić i na ovom albumu objavljuje set ljubavnih (Kao i jučer, Plavi golub, My Dear, Niska bisera) i angažiranih pjesama (Anđeli, Nebo iznad Trnskog, Štićenik). Za razliku od prethodnih radova, zastupljene su i pjesame nadrealnog ugođaja, poput pjesme “Nemir i strast“.

Također, u intervjuu iz 1984. godine, kojeg je Štulić dao Igoru Vidmaru, ljubljanskom rock aktivisti, izjavio je da je na ovom albumu rekao sve što je imao na temu politikanstva i da je to najdalje što je on mogao postići u tom kontekstu.

https://www.youtube.com/watch?v=yr-KH4ks-no

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll