Dogodilo se na današnji dan: Xenia javno pitala ”Tko je to učinio”

Rockomotiva
14.12.2023.

Jugoton je, na današnji dan 1984. godine, objavio drugi album ”Tko je to učinio” riječke pop rock grupe Xenia.

Tekst & foto: press

Snimljen je u studiju “JM Sound” u Zagrebu, a producirao ga je Vedran Božić, koji je zasigurno pridoneo interesantnim rešenjima s duvačkim pasažima. Sve pesme na albumu komponovao je Robert Funčić, a originalna postava s prvog albuma pojavila se i na ovom LP-u.

Najpoznatiji hit izdanja, bila je pesma ‘Troje‘, a još su bile zapažene i pesme ‘Svejedno‘ i ‘Sasvim slučajno‘.

Sveža, moderna, dinamična i dramatična „Troje“, na kojoj sam Funčić vokalno asistira tadašnjem YU rock seks simbolu, je bila na 73. mestu liste najboljih pesama prema glasanju radija B92 2006. godine.

Pevačica Vesna Vrandečić privlačila je pažnju javnosti dozirano erotičnim imidžem i kvalitetnim, senzualnim i sugestivnim vokalom, a Funčić je nesumnjivo pokazao talenat za pisanje inteligentnih i prijemčivih pop-rock pesama sa supstancom i dubinom. Stihovi su se, između ostaloga, bavili anksioznošću i otuđenjem u urbanoj sredini, nemogućnošću ostvarenja prave ljubavi, pa i politikom (u pesmi „Prvomajski rokenrol“).

Xenia je bio hrvatski pop-rock sastav iz Rijeke, aktivan u periodu 1981, do 1985. u bivšoj Jugoslaviji. Njihova diskografija je sadržala dva singla i dva studijska albuma.

Sastav su 1981. osnovali Vesna Vrandečić (vokal) i Robert Funčić (gitara i vokal), a upotpunili ga Marinko Radetić (bas) i Joško Serdarević (bubnjevi).

Prvi album “Kad nedjelja prođe” snimljen je u Tira Recording Studiu u Torsbyu, Švedska, producirao ga je Tihomir Varga, a objavio Jugoton.

Pevačica sastava, Vesna Vrandečić, bila je deo muzičkog projekta YU rock misija: Za milion godina.

Sastav je prestao postojati 1985. godine nakon samo dva objavljena albuma, no ipak se smatra jednim od najvažnijih predstavnika YU rock muzike, ’80-ih godina.  Iako su imali naklonost i medija i kritike, bend ipak nije prodavao dovoljno kopija nosilaca svoje muzike, pa nije bio rentabilan ni sebi a ni diskofrafskim kućama.

Croatia Records objavila je ponovo njihova dva studijska albuma kao kompilaciju u februaru 2010. godine.

Vesna je nakon raspada grupe imala neke kratkotrajne, ali solidne samostalne muzičke projekte, a Funčić se i dalje bavi muzikom u raznim kombinacijama i varijantama. Iskusni bubnjar Joško Serdarević takođe je svirao u nekoliko riječkih bendova (Vrijeme i zemlja) pre Xenije, a sada je član country grupe Crooks & Straights. Vrijeme i zemlja je takođe bio raniji sastav basiste Marinka Radetića.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll