Duško Trifunović bi danas napunio 90

Rockomotiva
13.09.2023.

Na današnji dan 1933. rođen je književnik Duško Trifunović. Prvu pjesmu objavio je tek po povratku iz vojske s 22 godine. U Sarajevo je došao s 24 kao bravar ali je ubrzo objavio svoju prvu knjigu.

Podsjeća: Robert Čajsa

Za života je napisao dvadeset knjiga pjesama, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se kako je od njega potekla ideja sarajevske rock’n’roll škole. Medijsku pozornost je stekao pišući tekstove za rock grupu Bijelo dugme, za hitove kao što su “Ima neka tajna veza“, “Šta bi dao da si na mom mjestu“, “Pristao sam biću sve što hoće“, “Milicija trenira strogoću“…

Bijelo dugme, Teška industrija, Vajta, Jadranka Stojaković, Neda Ukraden… svi su oni izrasli iz mojih tekstova. I sve su to ljudi koji su uspjeli u životu i otišli korak dalje. Ima njih još puno. Pisao sam ja i za Zdravka Čolića, Indexe, Arsena Dedića, Gabi Novak, za Olivera Mandića, za Željka Joksimovića. Nema kome nisam piso, nabrajao je jednom prilikom veliki Duško.

Potom je pisao za Vajtu (Zlatna ribica, Maskenbal), Zdravka Čolića (Glavo luda), te za Arsena Dedića, grupu Cod, Davorina Popovića, Tešku Industriju, Indexe (Ti si mi bila u svemu naj). Za oko 300 njegovih pjesama urađene su skladbe, a svega 3 pjesme on je sam za života napisao za pjevanje. Također, radio je i kao autor dječjeg programa TV Sarajevo, gdje je radio emisiju “Šta djeca znaju o zavičaju“.

Pristao sam biću sve što hoće“. Ta i ona pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu?” oduševila je producenta u Londonu kad su tamo snimali u studiju Bregović i Bebek. I pito ti je on njih: Ko vam piše tako dobre tekstove?. A, oni su mu rekli: Neki čika Duško. Jedan naš pjesnik. “E, da je on ovdje, pola Londona bilo bi njegovo.“- tako im je reko. A, ja nisam imo ni dinara od Bijelog dugmeta. Nisam ni očekivo. Možda su to bile moje zablude u to vrijeme. Problem je što sam ja na Televiziji Sarajevo nekad imo emisiju, a oni potrebu da budu slavni, lamentiraće pred kraj života.

Umro je 28. siječnja (januara) 2006. godine i pokopan po vlastitoj želji na groblju u Sremskim Karlovcima.

PRISTAO SAM, BIĆU SVE ŠTO HOĆE

Pristao sam biću sve što hoće,
Evo prodajem dušu vragu svome.
I ostaću samo crna tačka
Poslije ove igre kad me slome,
Kad me mirno slome.
Pristao sam biću sve što hoće.

Mislio sam da se zvijeri boje
Ove vatre koja trag mi prati.
I to sam mislio.
A sad nosim kako mi ga skroje,
Po meni se ništa neće zvati.
Po meni se ništa neće zvati.

Zablude sam, evo, prestao da brojim
Nemam kome da se vratim kući.
— Nemam kome…
Dokle pjevam dotle i postojim,
Prijatelji bivši, prijatelji budući,
Prijatelji bivši…
Pamtite me po pjesmama mojim.

Tagovi: , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll