Ekoslavija na „Lehelovom salašu“ – antifašizam uz Debelog predsjednik

Rockomotiva
07.09.2023.

Četvrti festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se 8. i 9. septembra 2023. (petak i subota) na Lehel salašu/ranch, Mali Radanovac, Subotica (lokacija na google maps).

Tekst & foto: press

Približavajući festival još više prirodi, po prvi put biće održan na salašu Lehela Horvata u Malom Radanovcu, čiji domaćin će učesnicima predstaviti jednostavnost i prednosti gradnje od prirodnih materijala, a biće reči i o značaju selektivnog prikupljanja otpada. Uz teme čiji je cilj zaštita prirode, „Lehelov salaš“ biće i mesto nastupa bendova iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Zadržavamo istu koncepciju. Od početka su nam u fokusu dve teme: ekologija, odnosno zaštita životne sredine ono je sa čime se svaki dan susrećemo i čije ugrožavanje osećamo. S druge strane, antifašizam nam je bitan kao vrednost u smislu jednakosti i antidiskriminacije. Mi smo to spojili jer se antifašizam može sagledavati i u odnosu na zaštitu životne sredine tako da su nam se ti koncepti prirodno nadovezali jedan na drugi, objašnjava Boris Telečki, organizator Festivala ekologije i antifašizma „Ekoslavija“.

I gastronomska ponuda biće u skladu sa koncepcijom „Ekoslavije“.

Oba festivalska dana, 8. i 9. septembra, volonteri „Otvorene kuhinje“ iz Novog Sada za posetioce „Lehelovog salaša“ u Malom Radanovcu pripremaće zajedničku vegansku večeru čime žele da ukažu na značaj zdrave ishrane i njenu vezu sa zdravom životnom sredinom.

Što se tiče muzičkog dela Festivala, kao i do sada, koncept nam je takav da spajamo alternativni rok zvuk i pank. Ove godine očekujemo po prvi put goste iz regiona: jedan bend iz Budimpešte, iz Mađarske, a drugi iz Osijeka, iz Hrvatske. Slušaćemo Debelog predsjednika, poznatog svim ljubiteljima ovog muzičkog žanra, kaže Boris Telečki.

Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe.

Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

ULAZNICE: 1000 dinara po danu. Komplet: 1600 dinara.

Organizatori: Udruženje Ekoslavija, GI „Priroda i društvo“.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll