EYOT osvaja Ameriku

Rockomotiva
11.01.2024.

Nastup niškog sastava EYOT na američkom nacionalnom radiju svrstan među najbolje u 2023. godini.

Tekst: press
Foto: Vanja Keser

Muzički sastav EYOT nastupao je uživo na njujorškom “WNYC” u aprilu 2023. godine, u kultnoj emisiji “New Sounds – Soundcheck”, a taj nastup je sada izabran u devet najboljih, od preko stotinu koji su održani tokom prethodne godine. O statusu ove emisije najbolje govori da su u njoj ranijih godina gostovala muzička imena kao što su Filip Glas, Džošua Redman, Bil Frisel, Jo Jo Ma

Dve kompozicije sa ovog nastupa grupe EYOT naći će se na njihovom prvom zvaničnom živom albumu “Quindecennial”, koji ovog februara izlazi za nemačku izdavačku kuću Neuklang.

O ovom predstojećem albumu Vojislav Pantić, najpoznatiji srpski džez kritičar u pratećem tekstu između ostalog zapisuje:

Album „Quindecennial“ zaokružuje petnaest godina delovanja kvarteta EYOT, najuspešnijeg srpskog džez sastava na globalnoj sceni. To je izuzetno redak jubilej u svetu džeza gde razmeni ideja sa novim licima u novim formatima stremi velika većina stvaralaca. Znajući to, prirodno se odmah nameće pitanje: čime se nadahnjuju Dejan Ilijić, Slađan Milenović, Marko Stojiljković i Miloš Vojvodić, šta ih i dalje vodi da sa jednakim žarom nastavljaju zajednički umetnički poduhvat? – Odgovor daje ovaj album.

Podsećamo, muzički sastav EYOT je nosilac GODUM nagrade za najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po oceni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili pet albuma, sve za inostrane izdavače i nastupali u više od trideset država sveta. Njihova muzika predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll