Humanitarna akcija za pomoć petorici obolelih dečaka nastavlja se…

Rockomotiva
05.09.2024.

Humanitarna inicijativa Fondacije „Jedro“, pokrenuta sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje dečaka obolelih od Dišenove mišićne distrofije, dobila je novi vetar u leđa uz podršku nekoliko kreativnih glasova iz muzičke industrije. Zahvaljujući ekipi „Lazar Lazar“, poznata pesma, snimljena u znak podrške inicijativi, sada ima i novi remiks, čiji je autor videa Goran Tomić dok je miks realizovao Marko Kon.

Autor: Nedeljnik

U okviru najveće muzičke humanitarne akcije od kraja osamdesetih godina prošlog veka, originalnu pesmu „Jedro“ otpevalo je 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti, a više od 100 učestvovalo je u snimanju spota.

Fondaciju „Jedro” osnovale su porodice petorice dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije sa ciljem unapređenja zdravstvene zaštite i lečenja obolelih od ove opake bolesti, a pesma je nastala na ideju jednog od osnivača, pevača grupe Eva Braun, Gorana Vasovića.

Od ove retke bolesti oboljevaju isključivo dečaci, a javlja se kod samo 1 od 3500 muške novorođenčadi koji do svoje pete godine života već osete prve simptome ubrzanog propadanja mišića usled nedostatka proteina distrofina u organizmu.

Iako do sada nijedna vrsta terapije nije bila primenjiva za ovih pet dečaka, danas postoji nova terapijska procedura koja je u dosadašnjoj primeni je dala dobre rezultate u usporavanju, pa i zaustavljanju bolesti. Međutim, proizvodnja leka je takva da lečenju istovremeno mora biti podvrgnuto petoro mališana, a kako je u pitanju novi vid terapije, ne postoji mogućnost da trošak bude pokriven sredstvima koja obezbeđuje država. S obzirom na prirodu bolesti, vreme je ovde presudni faktor i zato je humanitarna akcija u cilju prikupljanja sredstava za lečenje obolelih dečaka jedini način da se oni spasu.

Svi koji žele da učestvuju u prikupljanju sredstava mogu to učiniti putem SMS poruke u kojoj će napisati broj 5 i poruku poslati na broj 3091. Cena poruke je 200 RSD (mts, Yettel i A1). Sredstva je moguće donirati i uplatom na žiro račun fondacije „Jedro” (broj žiro računa: 160-6000002005224-26). Za lečenje petorice obolelih dečaka potrebno je prikupiti 1,5 miliona USD.

Akciju su podržali i RTS Radio Beograd u čijem studiju 6 je snimljena pesma, Tuna Fish Studio, studio Primer, Udruženje „Život”, kreativni i medijski partneri su agencije McCann, DRV i UM iz Beograda, dok je PR podršku pružila agencija Two Rivers.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll