Izložba “Andy Warhol” u sklopu Arsenal festivala

Rockomotiva
17.06.2024.

Otvorena je izložba dela Endija Vorhola u Narodnom muzeju u Kragujevcu, a u sklopu pretprograma Arsenal festivala.

Tekst: Marina Latham

Foto: Marko Petrović

Zoran Vulović – Vule, direktor Arsenal Festa je zvanično otvorio izložbu malim govorom. Kako objašnjava, Arsenal Fest već nekoliko godina pokušava da unese novine u svoj program, da bude drugačiji kako bi se približio mladoj publici i upoznao ih sa scenom i njenom korenima. Stoga izložba radova Endija Vorhola kao začetnika Pop-art kulture.

Mihajlo Nestorović / Marilyn Monroe (1967)

Izložba je priređena u saradnji sa Mihajlom Nestorovićem, a izloženi radovi Endija Vorhola dolaze iz lične kolekcije Žive Skodlar Vujić i Lazara Vujića. Spona koju valja pomenuti je da su Lazar Vujić i Vorhol sarađivali na izradi grafičkog rešenja za Zimske Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Ova grafika pod nazivom Speedscater je našla svoje mesto na izložbi.

Nestorović je upoznao posetioce sa životom i istorijom rada Endija Vorhola, te sproveo kroz postavku. Pored Speedscater-a, posetioci su mogli da vide poznate grafike od Campbell’s soup (1970), preko poznatih prikaza Marlin Monroe (1967) i Mao (2011), kao i Martha Graham (1986), Flowers (1970), Space Fruit; Still life (1979) i Ladies & Gentlemen (1975).

Endi Vorhol je rođen 1927. godine u Pitsburgu, a studirao komercijalne umetnosti na Karnegi institutu. Nakon studija se nastanjuje u Njujorku gde počinje svoju karijeru radeći ilustacije i reklame za magazine poput Vogue, New Yorker, Glamur… Međutim, galerije su dugo odbijale da izlože njegove radove. To ga je navelo da komercijalne umetnosti i umetnost kao takvu, počne da gleda kao celinu, u koju ih je i spojio pod nazivom koji i danas znamo kao Pop-art. Pored grafika, Vorhol se bavio fotografijom, slikanjem, pisanjem… Upamćen kao Princ Pop-art-a, preminuo je u Njujorku 1987. godine.

Izložba je otvorena do 1. jula u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

Tagovi: , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll