Jonathan Hohl (The Hubris): Zaista smo katarzični

Rockomotiva
16.03.2024.

Reč “Hubris”, po drevnoj Atini, znači preterano samopouzdanje, koje daleko prevazilazi normalno samopouzdanje čoveka, ovaj želi da se izjednači sa bogovima i stekne status boga. Ali bogovi su smatrali ovo kao drskost i ponizili čoveka, podsećajući ga da je običan smrtnik.

Piše: Ljupčo Davčev

Jonathan Hohl je švajcarski muzičar koji stoji iza ovog benda, a ime je dao po svojoj velikoj ljubavi prema magiji i lepoti koja je postojala u staroj Atini. U stvari, on je i Alfa i Omega u grupi – gitarista, vođa, kompozitor i umetnički direktor, on bira pesme, bira članove grupe, jednom rečju Hubris.

Pre skopskog nastupa, održanog na Dan žena u klubu Laboratorija, Jonathan je probao da nam približi svoju sjajnu ekipu:

U grupi može biti samo jedan lider, ako ih ima više, ne može se razviti u nešto veće. Svoje ideje transfornišem u muziku, govorim bubnjaru i gitaristima, i perkusionisti, sintisajzeru kako da sviraju moje ideje. Postojimo 7-8 godina i izdali smo 4 studijska albuma (‘Emersion‘ 2015, ‘Apocryphal Gravity‘ 2017, ‘Metempsychosis‘ 2020, ‘The one above‘ 2023.) i jedan live album. Tiraži su relativno solidni, ali strimovi idu mnogo više tako da je jedna pesma sa drugog albuma ‘Apocryphal Graviti’ strimovana više od 600.000 puta.

Pripadamo onom pravcu rok muzike koji se zove post-rock, koji uključuje nekoliko zaista velikih eminentnih imena If these trees could talk, Set fire to flames, Caspian, God is an astronaut. Naša muzika je mešavina nekoliko pravaca, pa ćete pored roka čuti i hip-hop, free jazz, noise, elektroniku, ali sve je umereno.

Trudimo se da ne budemo agresivni, već da svoje emocije podelimo sa publikom u mekšim tonovima. U stvari, vezujemo publiku nekim melodijama koje proizilaze iz neke arhaične zajedničke prošlosti koja je zaboravljena i sada se podsvesno seća tih starih vremena. Naše pesme nisu samo pesme već i putovanja i priče i čarolije, kao da smo ponovo otkrili davno izgubljeni svet. Svaki naš ton je svetao, snažan, poseban, pruža nadu i hrabrost, naša muzika je kao terapeutska masaža za svačije uši, za svačiji mozak i dušu. Zaista je katarzično. Sada smo na turneji kroz Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Grčku, Bugarsku…

Večeras ćemo promovisati sve albume, ali ćemo se najviše fokusirati na poslednji „The One Above“, koji je moj lični favorit. Nadam se da će večerašnji koncert zadovoljiti zahteve makedonske publike.

Koncert pod pokroviteljstvom Ambasade Švajcarske, a u mesecu frankofonije, održan je u Laboratoriji. Laboratorija je divno mesto, kao stvoreno za koncert uživo. Publika koja je ispunila prostor uživala je u zvučnim emotivnim talasima koji su poput nekih davnih priča dopirali do svih koji su prisustvovali koncertu.

Iako u njihovoj muzici nema teksta i pevanja, to je ipak izazvalo neverovatno pozitivno raspoloženje među makedonskom publikom. Hubris ne može postići status bogova, ali može doneti nešto od te božanske muzike nama smrtnicima.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll