Kao da je bilo danas: Bebi Dol – diva sa kapitalnim početkom

Rockomotiva
02.10.2023.

Bebi Dol (Dragana Šarić), vokalna solistica i autorica, osebujnog glasa i medijske pojave rođena je u Beogradu 1962. godine.

Priprema: Robert Čajsa

Uz sve kvalitete koje posjeduje, na žalost, moglo bi se reći da nisu iskorišteni svi njeni potencijali. Zbog toga joj je karijera ispunjena usponima i (čestim), padovima. Bebi Dol rođena je kao Dragana Šarić, 2. oktobra, 1962. u Beogradu. Njen otac Milenko Šarić je bio džez muzičar.

Još od druge polovice 70-ih godina, Dragana uspostavlja svoje prve muzičke korake s grupom Tarkus. Nešto kasnije će sudjelovati na snimkama bandova YU Grupa i Igra Staklenih Perli. Sudjelovala je i u kratkotrajnom projektu Anoda Rouge, zajedno s Goranom Vejvodom i Ivicom Vdovićem VD-om.

U međuvremenu je surađivala na albumu projekta Kozmetika, kao i s grupom Bulevar, na njihovom debitantskom albumu “Loš i mlad“. Ostale suradnje uključuju Du Du A, Idoli, Leb i Sol, Zona B, Massima

Samostalnu karijeru je započela impresivnim singlom ‘Mustafa‘ (’81), a potom i maestralnim maxi singlom ‘Rudi‘ (’83). Pesma je na izboru magazina „Pop Rock“ za najbolju pesmu Jugoslavije osvojila sedmo mesto. Nakon toga objavljuje debitantski album “Ruže i Krv” (’83) i sve se činilo da smo dobili autentičnu pop zvijezdu, dostojnu poredbe s tadašnjim najistaknutijim popularnim svjetskim izvođačima. Pored već velikog hita „Mustafa“, na albumu su bile i pesme „Superboj“, „Ruže i krv“ i „Lapis lazzuli“ koje su takođe postale popularne. Postojala je i mogućnost uspostavljanja inozemne karijere i suradnje s Howardom Devotom (Magazine), na njegovom prvom samostalnom albumu, ali se od toga odustalo.

Dragana tada napušta Jugoslaviju i odlazi u Egipat, gdje je provela nekoliko godina (između 1984 i 1986) nastupajući u hotelu “Sheraton” u Kairu.

Baš u to vreme pozajmila je svoj glas glumici Sonji Savić u filmu „Život je lep“. Od tada njena karijera kreće vrludavim tijekom, tek povremeno nas podsječajući o kakvoj se vrsnoj vokalnoj solistici radi te da je bilo “sreće i zdravlja”, koliko je do danas moglo ostati vrijedne muzičke zaostavštine.

Hronologija (šta je bilo posle):

1991. predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Rimu sa pesmom „Brazil“. Iste godine je snimila pesmu „Iznad duge“, obradu popularnog klasika „Over the RainbowDžudi Garland iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

1995. Bebi Dol je snimila svoj drugi album „Ritam srca“. Album je sadržao nekoliko novih pesama u dens ritmu, kao i pesmu „Brazil“ sa nastupa na Pesmi Evrovizije 1991. u dve varijacije, i pesmu „Slatke suze ljubavi“ iz 1988. Popularni hit sa ovog albuma je bila i pesma „Hajde da“, za koju je snimila i spot. Na ploči se našla obrada Madonine pesme „Take a Bow“, prevedena sa „Pokloni se“.

2002. je objavila svoj treći album „Ljuta sam“. Dve pesme, „Krv, sreća, suze i znoj“ i „Smejem se“, su češće puštane.

2006. je objavila kompakt disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika poput „Help“, „Papa’s Got A Brand New Bag“, „Moon River“ i „Lush Life“.

 

 

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll