Kao da je bilo danas: Buldožer – Rok End Roul Olstars Bend

Rockomotiva
27.10.2023.

Ljubljanska rock grupa Buldožer je, na današnji dan 1981. godine, završila snimanje mini albuma “Rok end roul olstars Bend”, s pet autorskih pjesama – ‘Šesnaest godina’, ‘Mlad i vječan’, ‘Odmah kaži da’, ‘Ja imam ritam’ i ‘Voli me, ne voli me” te šestim naslovom ‘Plesne cipele’, koji predstavlja obradu rock and roll standarda ‘Blue suede shoes’ Carla Perkinsa iz 1955. godine.

Tekst & foto: press

Početkom 1980. godine u ljubljanskom studiju ’Tivoli’ Buldožer snima svoj četvrti album pod imenom “Izlog jeftinih slatkiša” koji je ujedno bio i njihov najprodavaniji album. Ploča koja im donosi prvi radijski hit “Žene i muškarci”, a tu su i vrlo popularne teme: “Okrutni bogovi Istoka”, “Slovinjak punk”, “Boogie za prijatelja”. Prvi put ostvaruju formu trominutnih pesama uz čitavu smešu različitih žanrova. Iako se kao autor nekih tekstova pojavljuje Marko Brecelj, jasno je da kičmu grupe sada čine Bele i Činč. Njih dvojica su uradili produkciju, a Bele je preuzeo ulogu vokalnog soliste. Posle drugarske saradnje sa Pankrtima, Činč septembra 1980. godine odlazi u JNA. Na koncertima povodom nove ploče, Činča zamenjuje saksofonista Lađo Jakša, koji se takođe odlično snalazi i za orguljama i koji je u stvari bio muzičar sa dugim jazz pedigreom. Dodatno pojačanje na nastupima bila je atraktivna crnka u čarapama sa podvezicama koja je tokom biseva gotovo sve svlačila sa sebe.

U “Lapisariju

Foto: Goran Pavelić Pipo

U to vreme Boris Bele dobija posao urednika u slovenačkoj izdavačkoj kući Helidon, pa organizuje otkup njihovog prvog albuma od PGP RTB-a, a reizdata ploča opet odlično prolazi na tržištu. Davor Slamnig, ovenčan nagradom ’Sedam sekretara SKOJ-a’ za zbirku pripovedaka, odlazi iz grupe, a u bend se vraća gitarista Janez Zmazek. Sa njim oktobra 1981. godine snimaju rockabilly orijentisan mini album – LP “Rok end roul olstars Bend” na kome su pored prepeva rock-‘n’roll standarda “Blue suede shoes” (“Plesne cipele”) i njihove pesme sličnog stila. Tom pločom učinili su prvi pravi zahvat u revival u tadašnjoj jugoslovenskoj rock muzici, dodavši svom minulom radu još nekoliko ubedljivih hitova.

Buldožer – Rok end roul olstars Bend Helidon (1981)

a1 Šesnaest godina
a2 Mlad i vječan
a3 Odmah kaži da
b1 Ja imam ritam
b2 Voli me – ne voli me
b3 Plesne cipele

Buldožer:

Boris Belekao pjevač, gitarist, autor glazbe, teksta, glazbeni producent
Borut Činčkao klavijaturist, glavni aranžer, koautor glazbe i koproducent
Dušan Vrankao bubnjar
Andrej dr. Veblekao bas gitarist

Vokalna pratnja u svim kompozicijama Roki Slavuj & Roktajuće Ševe u stastavu:
Janez Zmazek, Dušan Vran, Andrej Veble, Borut Činč i Boris Bele

Janez Zmazekkao solo gitarist i suludi vozač Alfa-Rokmea

Direktor fotografije: Marjan Paternoster
Direktor of ilustrejšn end dizajn: Dušan Klun
Direktor zvuka: Aco Razbornik
Realizirano u studiju “Tivoli” krajem oktobra 1981
Direktor of mastering: Martin Žvelc
Plesne cipelesnimljene su uživo u studiju Tivoli (Spešl tenks autoru K. Perkinsu)

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll