Kao da je bilo danas: Danas slavi legendarni Tihomir Pop Asanović

Rockomotiva
16.11.2023.

Na današnji dan 1948. rođen Tihomir Pop Asanović, rock klavijaturista (Time, September, Jugoslavenska Pop selekcija).

Priredio: Robert Čajsa

Asanović je klavijaturist koji je svirao sedamdesetih i početkom osamdesetih u raznim jugoslavenskim sastavima i gostovao s njima širom svijeta.

Završio je srednju glazbenu školu u Skoplju. Sa 16 godina počeo je nastupati s velikim plesnim orkestrom RTV Skoplje. Kada je napunio 18 godina preselio se u Njemačku, gdje je godinu dana nastupao s bendom Montenegro Five, a potom se pridružio bendu The Generals i nastupao s njima diljem Švicarske gdje se pridružio i Janez Bončina. Godine 1971. vratio se u domovinu s bendom The Generals gdje je nastupio na Adriatic Showu koji je organizirao Vladimir Mihaljek – Miha.

U isto vrijeme svirao je s Boškom Petrovićem na raznim jazz festivalima. Na temelju koncerata na kojima je nastupio, časopis Jazz Podium proglasio ga je četvrtim najboljim jazz orguljašem u Europi. Krajem 1971. bend The Generals se raspao. Iste godine Asanović se pridružio bendu Time u kojem su bili i Dado Topić, Ratko Divjak, Vedran Božić, Mario Mavrin i Brane Lambert Živković. Bend je odmah počeo sa svojim radom, a 1972. izlazi njihov prvi album “Time”. Nakon objavljivanja ovog albuma Janez Bončina pozvao je Asanovića u novoosnovani sastav September, čiji su ostali članovi bili Petar Ugrin, Čarli Novak, Braco Doblekar i Ratko Divjak; koji je također napustio bend Time. U međuvremenu osnovan je bend Jugoslovenska Pop Selekcija, čiji su članovi bili svi veliki instrumentalisti iz bivše SFRJ. S njima je Asanović izveo pjesmu “Berlin” na Svjetskom festivalu mladih i studenata u Istočnom Berlinu 1973. godine, za što je i dobio nagradu. Pjesma je objavljena na kompilacijskom albumu festivala. Godine 1975. na inicijativu Đorđa Novkovića objavljen je jedini album Jugoslovenske Pop Selekcije pod nazivom “Slatka Lola”.

Asanović se tijekom svoje impresivne karijere družio i svirao s mnogim tadašnjim zvijezdama poput Raya Charlesa i Franka Zappe:

Upoznao sam se i družio s Frankom Zappom koji je u Zagrebu imao koncert i poklonio sam mu svoje ploče ‘Majko zemljo’ i ‘Pop’, koje je u hotelu Esplanadi, gdje je odsjeo, preslušao. Bio je iznenađen i pozvao me u goste u Veronu i Milano gdje smo se družili četiri dana.

Njegove vještine kao orguljaša prepoznao je i veliki Ray Charles:

Isto tako upoznao sam Ray Charlesa koji je svirao na mom Hammondu na koncertu u Zagrebu i na tonskoj probi smo odsvirali bluz, on na klaviru a ja na Hammondu, bio je oduševljen. Što se pak njegovih uzora tiče, kaže kako su na njega najviše utjecali Jimmy Smith i ostali Hammond orguljaši.

Što se domaće scene tiče, teško je naći neko značajnije ime, a da Pop s njime nije svirao, a kakav je utjecaj on sam imao na glazbu na ovim prostorima, govori činjenica da jedan od najznačajnijih domaćih albuma uopće, “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac, bez njega ne bi bio ono što on danas jest:

Pošto smo bili u to vrijeme najbolji muzičari, a iza sebe imali i izdan album ‘Time’, Brane Živković koji je bio član grupe Time jedino je pod uvjetom da mi sviramo pristao da bude producent na albumu ‘Dnevnik jedne ljubavi’, a to je bila i želja Karla Metikoša i Ivice Krajaća i Josipe Lisac.

Godine 1973, nastupa na koncertima s bendovima YU Grupa i Smak, a 1974. snima svoj samostalni album “Majko Zemljo” na kojem su pjevali Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marolt, Dado Topić i Janez Bončina. Za instrumentima su bili Dragi Jelić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi), Petar Ugrin (truba), Braco Doblekar (congas), Stanko Arnold (truba) i drugi vodeći zagrebački muzičari. Uz Asanovića autori pjesama bili su Janez Bončina, Dado Topić i Miljenko Prohaska. Prodano je oko 200.000 – 250.000 primjeraka ovog albuma.

Godine 1976. Asanović je snimio svoj drugi solo album pod nazivom “Pop” za koji je napisao pjesme s Dadom Topićem. Na ovom albumu pjevači su bili Zdenka Kovačiček i Janez Bončina.

Asanović je u rujnu snimio dva albuma i tri singla. Nastupao je s bendom September u Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kubi i Istočnoj Njemačkoj. Bend je snimio svoj drugi album “Domovina moja” na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama, koja je trajala sedam mjeseci. Bend je prekinuo s radom 1979. godine.

Stvorio je javni imidž instrumentalista koji je redovito svirao s jazz glazbenicima ili putovao kroz Sovjetski Savez kao član raznih bendova, među kojima je bio i bend Pro arte. Nakon toga se distancirao od muzičke scene i usredotočio se na posao otvaranjem trgovine muzičkim instrumentima.

Krajem 2018. godine, nakon više od 40 godina stanke Tihomir Pop Asanović za Croatia Records je objavio reizdanja kultnih albuma “Majko zemljo” i “Pop”, što je bila uvertira za objavljivanje potpuno novog studijskog albuma – “Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love”.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll