Kao da je bilo danas: Električni Orgazam – Braćo i sestre

Rockomotiva
19.10.2023.

Beogradska rock grupa Električni Orgazam na današnji dan 1986. održala je završni, treći uzastopni koncert u klubu Kulušić u Zagrebu, iz kojih će nešto kasnije proisteći odlično live ostvarenje pod imenom “Braćo i sestre”.

Tekst: press

Foto: Mišo Orepić

Stare pesme u novom ruhu zvuče izvrsno i veoma osvežavajuće, dok su, tadašnje, nove stvari (s albuma “Distorzija“) potvrdile komercijalni uzlet banda i status klupske atrakcije.

Braćo i sestre” je šesti album u karijeri benda, drugi koncertni nakon onog čuvenog istočnoblokovskog “Warszawa ’81“. Album sadrži 13 pesama i objavljen je za diskografsku kuću Jugoton. Najveći hit sa ove ploče postala je obrada Stonesa – “Bejbe, ti nisi tu“.

Evo i jednog sjajnog sećanja na ovaj album

preuzetog sa bloga Srebrne svinje:

Moje sjećanje na ovaj album: Moj šogor Siniša je 1988 kupio kazetu s ovim albumom. Često se je slušao na radio – kazetofonu u njegovom malom crvenom “Fići”. Koncertni album Braćo i sestre snimljen je u zagrebačkom klubu Kulušić u listopadu 1986. godine. Ploču otvara efektna najava Dražena Vrdoljaka, u pjesmi Locomotion kao gost pjeva Ljuba, a jedina nova pjesma je Bejbe, ti nisi tu, obrada Out Of Time The Rolling Stonesa. Ono što Giletu nije pošlo za rukom u fazi najveće kreativnosti banda s Ljubomirom vrlo domišljato je iskoristio kao poligon za novi i drukčiji proboj uz rock’n’roll zabavu na ovom albumu uživo, snimljenom u Kulušiću 17, 18. i 19. listopada 1987. Film je objavio svoj epohalni “Uživo u Kulušiću”, EKV je također imalo vrlo važan album iz Kulušića, Riblja čorba je objavila “U ime naroda”, Azra trostruki “Ravno do dna”, Disciplina kičme “Najlepši hitovi uživo”, Leb i sol “Akustičnu traumu”, Buldožer “Ako ste slobodni večeras”, Parni valjak je imao dvostruki album uživo, Lačni Franc svoj live zapis… dok je Orgazam čekao svoju šansu za sličan projekt jer je njihov mini LP “Warszawa ’81” slojevitog sadržaja prošao neprimjećeno zbog ograničenog tiraža.

Koncert otvara Dražen Vrdoljak s najavom “…braćo i sestre… Švaba, Čavke, Banana, Gile… Električni orgazam…” prizivajući u sjećanje sjajan zapis Filma iz istog prostora prije šest godina. Gile je ovdje prošarao najkomercijalnijim fazama banda s repertoarom koji je činio draž njihovog novog rock and roll imagea – “Svaka nova noć”, “Debela devojka”, “Klinci traže zabavu”, “Kako bubanj kaže”, “Locomotion”, “Ne postojim”, Ja sam težak kao konj”, dok je iz one prve i najbolje faze odsvirano tek par brojeva – “Nebo”, “Pođimo”, “Konobar” i “Krokodili dolaze” u koju je kao medley ubačena i obrada “When the music’s over” (The Doors”).

S albuma je skinuta obrada “Bejbe, ti nisi tu” (“Out of time”, The Rolling Stones) koja je odjeknula bombastično u svim medijima i postala nacionalnim rock hitom koji se vrtio na svim radio stanicama (pa čak i u emisijama tipa “Želje, čestitke i pozdravi”) uz Jasnu Zlokić, Nedu Ukraden, Magazin i Nove fosile. No, Električni orgazam je uz sve komercijalne pridjeve koje je dobio i dalje relevantno održavao svoj r’n’r status za razliku od brojnih imena iz plejade new wavea koja su skrenula u čisto marketinško poslovanje (poput Prljavog kazališta, Zane, Filma, Massima ili Aerodroma).

Popis pesama:

 

Strana A:

01. Električni Orgazam – Svaka nova noć (3:54)
02. Električni Orgazam – Klinci traže zabavu (2:15)
03. Električni Orgazam – Debela devojka (2:37)
04. Električni Orgazam – Nebo (2:15)
05. Električni Orgazam – I’m Waiting For My Man (3:06)
06. Električni Orgazam – Krokodili dolaze (6:34)

 

Strana B:

01. Električni Orgazam – Bejbe,ti nisi tu (3:40)
02. Električni Orgazam – Pođimo (2:24)
03. Električni Orgazam – Kako bubanj kaže (4:13)
04. Električni Orgazam – Locomotion (3:17)
05. Električni Orgazam – Ne postojim (2:30)
06. Električni Orgazam – Ja sam težak kao konj (2:35)
07. Električni Orgazam – Konobar (2:44)

Snimljeno uživo u GSC Kulušić
17,18,19 oktobra 1986.
Snimljeno kolima TK 4 Radio Zagreba
Ton Majstor Mladen Škalec
Mixano u januarau 1987
Produkcija Gile & Piko Stančić

Električni Orgazam:

Gile – vokal, gitara
Banana – gitara, usna harmonika, pomoćni vokal
Čavka – bubnjevi, klavir, pomoćni vokal
Švaba – bas, klavir

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll