Kao da je bilo danas: Goran Vejvoda, tajna ikona beogradskog novog talasa

Rockomotiva
25.09.2023.

U Londonu je, na današnji dan 1956. rođen Goran Vejvoda, multimedijalni umjetnik, član grupe Annoda Rouge, pridruženi član grupe Idoli, suradnik grupa Kozmetika i Du Du A, te vokalne solistice Bebi Dol.

Priredio: Robert Čajsa

Sin jugoslavenskog diplomata Ive Vejvode, koji je bio strani dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu, kao i istaknuti partizan tijekom Drugog svjetskog rata, Goran je rođen u Londonu jer je njegov otac bio veleposlanik FNR Jugoslavije u Ujedinjenom Kraljevstvu u to vrijeme.

Godine 1960. obitelj se preselila u Rim jer je njegov otac ponovno imenovan za veleposlanika u Italiji. Godine 1967. obitelj se seli u Pariz gdje je Ivo imenovan za jugoslavenskog veleposlanika u Francuskoj. Napokon, 1971. otac dobiva posao savjetnika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova, što znači da 15-godišnji Goran dolazi u Beograd.

Krajem 70-ih i početkom ’80-ih godina, Vejvoda je nakratko predvodio bend/projekt Annoda Rouge s tadašnjom djevojkom Bebi Dol na vokalu, Slobodanom Trbojevićem na bass gitari i Vd -om na bubnjevima. Band nikada nije objavio nikakav službeni materijal za komercijalnu eksploataciju. Kasnije je Vejvoda surađivao na solo hit-singlovima Bebi Dol ‘Mustafa‘ i ‘Rudi’, kao i na njenom albumu “Ruže i krv“.

Goran Vejvoda i Ivica Vdović / foto: Goranka Matić

Radio je i na studijskim snimanjima grupa Kozmetika, D’ Boys i albuma VIS Idoli, “Odbrana i posljednji dani” (kratko vrijeme tijekom 1982. bio je službeni član benda). Dodatno je surađivao s članovima Šarlo Akrobata, Kojom i Vd-om na soundtracku “Dečko koji obećava” kao i koproducentom debitantskog albuma Elvis J. Kurtović & His Meteors iz 1984, “Mitovi i legende o kralju Elvisu“.

Paralelno je pisao za Džuboks i Rock muzičke časopise, radio intervjue s Davidom Byrneom, Brianom Enom itd. Objavljivao je fotografije u časopisu Izgled te radio naslovne fotografije albuma “Paket aranžman“, kao i fotografije grupe Električni Orgazam. Pre dve godine, za nedeljnik “Vreme”, o čuvenom slikanju za omot “Paket aranžmana”, pričao je:

Bio je baš onako sivi, pravi beogradski dan, gde se oseća miris bureka u daljini – pošto Marina nije mogla da dođe, onda smo je zamenili sa Draganom Šarić, i bio je Čavketov brat koji na njega liči, jer je Čavke bio u vojsci. Fotografisali smo Branko Gavrić i ja, ali je pravo čudo da su ti negativi uopšte sačuvani – jer, sve je tada bilo u nekom rokenrol fazonu: evo ti fotke, evo ti negativi, radi šta god hoćeš… ja ih više i nemam.

Sa Slobodanom Cicmilom, Vejvoda je napisao knjigu o Brianu Enou pod nazivom “Zaobilazne strategije” (Oblique strategies) objavljenu 1986. Otprilike u isto vrijeme, Vejvoda se okušao u glumi – igrajući ulogu ruskog slikara El Lissitzkog u TV filmu “Ruski umjetnički eksperiment” u režiji autora Borisa Miljkovića i Branimira Dimitrijevića.

Godine 1985. Vejvoda se seli u Pariz gdje nastavlja svoju likovnu umjetnost, muzički studijski rad, skladajući glazbu za balet, kazalište, film. televizija, nastup…

Godine 1996. skladao je muziku za film Enkija Bilala “Tykho Moon” i originalnu glazbu za svoj film “Besmrtnik” iz 2004. godine.

Tagovi:

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll