Kao da je bilo danas: Leb i Sol 1

Rockomotiva
28.09.2023.

Skopska jazz rock grupa Leb i Sol, na današnji dan 1977. je u studiju RTV Novi Sad završila snimanje svog eponimnog debitantskog albuma.

Priredio: Robert Čajsa

Ploča je objavljena početkom mart 1978. u izdanju PGP RTB-a. Producent LP-a je bio Josip Boček (bivši član Korni Grupe). Na albumu dominiraju jazz teme s etno utjecajem, a od devet skladbi njih šest su instrumentali.

Vlatko Stefanovski je veliki Bočekov obožavatelj, pa je suradnja nastavljena i na sljedećim albumima. Svi članovi sastava se potpisuju kao skladatelji, iako je Vlatko Stefanovski bio najzaslužniji. Neke od zapaženijih pjesama su bile “Kokoška“, ‘Damar‘ i ‘Devetka‘ (instrumentali) te prvi hit – vokalna pjesma ‘Nisam tvoj‘.

Razlog zašto su snimali u Novom Sadu je to što su na Bum festivalu 1977. izveli kompoziciju “Pod vodom” i “U senci“. Pre Bum festivala su bili predgrupa Bijelom dugmetu na koncertu kod Hajdučke česme.

Leb i sol je osnovan godinu dana ranije, 1976. u Skoplju. U prvoj (i najcjenjenijoj) postavi sudjelovali su klavijaturist Nikola Dimuševski (1958), basist Bodan Arsovski (1956), bubnjar Garabet Tavitjan (1953) te gitarist Vlatko Stefanovski (1957) koji se specifičnim, jazzom obojenim stilom nametnuo kao jedan od najcjenjenijih instrumentalista na jugoslavenskoj rock-sceni.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll