Kao da je bilo danas: Pop mašina ’72. objavila prvi singl

Rockomotiva
29.09.2023.

Beogradska prog-rock grupa Pop mašina je, na današnji dan 1972. objavila svoje prvo diskografsko izdanje, singl s pesmama “Put ka suncu” i “Sjaj u očima”.

Tekst & foto: press

Pop mašina je bio progresiv rok bend iz Beograda, nastao 1972. godine. Objavio je dva studijska i jedan uživo album pre raspuštanja 1978. godine. Nakon prestanka rada, bivši članovi benda formirali su kratkotrajni hard rok bend Rok mašina.

Bend su 1972. godine u Beogradu formirali Robert Nemeček, bivši član sastava Dogovor iz 1804, Džentlmeni i Intro, bas gitara i vokal, Zoran Božinović, bivši član grupa Ekcellent, Rokeri, Džentlmeni i Intro, gitara i vokal, bubnjar Ratislav Raša Đelmaš i Sava Bojić, vokal. Bojić je bend napustio ubrzo nakon formiranja i pristupio bendu Tako, 1974. godine, kao i Đelmaš, koji se priključio YU grupi, a zamenio ga je Mihajlo Bata Popović, bivši član bendova Intro i Siluete.

Negde u junu, bukvalno malo pre nego što je Raša otišao na more, snimili smo za PGP RTB taj prvi singl sa kompozcijama “Put ka suncu” i “Sjaj u očima”, ali ovaj put kao trio i to je faktički naš poslednji snimak sa njim, ispričao je nedavno Nemeček.

Pop mašina je bila među prvim bendovima u bivšoj Jugoslaviji koji je promenio žanr iz bluza ka roku.

Tagovi: , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll