Kao da je bilo danas: Prljavo Kazalište objavilo album “Heroj ulice”

Rockomotiva
31.10.2023.

Na današnji dan 1981. objavljen je treći album grupe Prljavo Kazalište pod nazivom “Heroj ulice”.

Tekst & foto: press

Na njemu je ulogu vokalnog soliste preuzeo gitarist, lider i autor Jasenko Houra, jer su izbili nesporazumi s dotadašnjim vokalnim solistom i frontmanom Davorinom Bogovićem, koji se nije pojavio u avionu, koji je leteo za Švedsku, jer je bio na moru. Novim pesmama Prljavo kazalište se opredelilo za bazičnu varijantu roka, posebno u temama „Devojke bi“, „Sve gradske bitange“ i „Lupam glavom u radio“. Posvetu Brusu Springstinu, što je navedeno i na omotu ploče, Houra je dao u pesmama „Heroj ulice” i „Široke ulice“, a Filu Kolinsu u baladi „Noćas sam izašao na kišu“. Po objavljivanju ploče u vojsku su otišli Fileš i Hrastek, tako da su nastupali uz pomoć bubnjara Dražena Šolca i Zorana Cvetkovića koji je svirao bas.

Materijal je za razliku od prijašnjih albuma koji su snimani u studiju CBS-a u Milanu, sniman u studiju ‘Ferger’ u Švedskoj.

O “slučaju” nedolaska Davorina Bogovića na aerodrom Jasenko Houra je rekao:

Ma javio se on i čak je dva puta potvrđivao dolazak, a čak ga je potvrdio i za Švedsku. Međutim, nije se pojavio ni na aerodromu. I što sam onda mogao? Imao sam tada 21 godinu i potpisan ugovor s diskografskom kućom koji sam morao poštovati. Na Davorina se nisam puno ljutio, predobro smo se znali. Njemu je teško padalo da bude discipliniran, neanarhičan, da poštuje dogovore i rokove. Bili smo premladi i nedorasli. Nismo imali puno izbora, sjeli smo u avion i otišli u Švedsku bez Davorina. Bilo mi je to prvo pravo trežnjenje i susretanje s pravim šou-biznisom. Imali smo sreću da smo radili s Tinijem Vargom, koji je tada snimao i s Aerodromom, Parnim valjkom i drugima. Bio je ispred svog vremena, a to se najbolje vidjelo po pristupu snimanju. Njemu nije trebala gotova pjesma koju je producirao. Imao je proces snimanja poput Briana Ena, igrao se s mnogo elemenata koji se vežu u pjesmu. Taj njegov pristup bio je drukčiji i to se najbolje vidjelo u radu s njime.

Skladba ‘Heroj ulice‘ postaje njihov veliki hit, dok je album predstavljao njihovo najzrelije autorsko djelo.

Producent je bio Tihomir Varga, a kao muzički gosti nastupili su Janne Gustafsson na saxofonu, Miroslav Budanko – Ajzić na udaraljkama i Sjunne Ferger na kongama u skladbi ‘Amerika‘.

Muzički kritičar Hrvoje Horvat zapisaće u “Jutarnjem listu” pre nekolio godina:

Iako teza možda zvuči paradoksalno, “Heroj ulice” je ploča Prljavog kazališta kojom su Jasenko Houra i društvo prestali biti heroji ulice, a postali profesionalni glazbenici bez gubljenja ulične strasti. Naime, ulični akreditivi punkerske faze Kazališta prvi su put upravo na “Heroju ulice” 1981. zamijenjeni potpuno profesionaliziranom karijerom u kojoj je omjer intuicije i predumišljaja postao jednako važan u umjetničkom činu.

Gdinjko nudi odgovor – čija se mater rodila u El Šatu?

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll