Kao da je bilo danas: Pro Arte objavio “Pruži mi ruku ljubavi”

Rockomotiva
12.11.2023.

Na današnji dan 1970. Jugoton je objavio prvi album sarajevske pop-rock grupe Pro Arte pod nazivom “Pruži mi ruku ljubavi”, što je prvi studijski album nekog BiH izvođača uopće.

Priredio: Robert Čajsa

Od samog starta o njima je vladalo podvojeno mišljenje i stavovi. Za pravovjerne rockere, su oni svirali mziku “nižeg ranga”, međutim, šira jugoslavenska publika je imala drugačije mišljenje i kupovala njihove ploče u ozbiljnim tiražama (Pro Arte su navodno, sveukupno, prodali oko osam milijuna ploča).

Pro arte je bila pop rock grupa iz Sarajeva, osobito popularna u tadašnjoj Jugoslaviji 1970-ih godina prošlog stoljeća.

Grupu Pro arte osnovao je 1967 godine klavijaturist i kompozitor Đorđe Novković, on je bio jedina konstanta u tom sastavu, kroz koji je prošlo po nekima čak 100 muzičara. Druga konstanta sastava Pro arte bio je njihov pjevač – Vladimir Savčić Čobi, koji je u grupu došao nakon brojnih ranijih pjevača. Tek sa njim grupa doživljava prve uspjehe. Novković je istovremeno svirao i sa Indexima, od 1968 (zamijenio je Kornelija Kovača koji je otišao u Korni grupu) sve do početka 1970. kad ga je zamijenio Ranko Rihtman, a on se vratio u Pro arte.

Grupa Pro arte skrenula je na sebe pažnju nastupima na ondašnjim brojnim festivalima; Zagreb 68 i Vaš šlager sezone 69, kao i na Pop festivalu – svjetskom studentskom skupu u Sofiji 1968 godine. Svoju prvu singl ploču snimili su 1969. godine za zagrebački Jugoton, Takav je život / Liza (producent Esad Arnautalić), potom su izbacili još četiri singl ploče, te 1970. godine svoj prvi album – Pruži mi ruku ljubavi. Od samog starta o njima je vladalo podvojeno mišljenje, za prave rockere su oni svirali kuruzu (kako se to u žargonu zagrebačkih muzičara govorilo) međutim šira jugoslavenska publika imala je drukčije mišljenje i kupovala njihove ploče u ozbiljnim tiražama (Pro arte su navodno prodali oko osam milijuna ploča). Potom su Pro arte izbacili dva hita, koja se vrte do dana današnjeg; Lola i Tike tike tačke. Grupa Pro arte imala je uspjehe i na festivalima zabavne muzike, poput pobjede u Sarajevu s pjesmom Nemoj draga plakati (1972).

Početkom 1973. godine došlo je do ujedinjenja sa grupom Indexi. U to vrijeme Indexi su ponovno ostali bez orguljaša, pa su u dogovoru s Đorđem Novkovićem, čiji je sastav Pro arte tada također bio u rasulu, smislili neobično rješenje – spajanje dva sastava. Uz Novkovića u tom novom sastavu nastupao je i pjevač Vladimir Savčić Čobi, pa su djelovali pod imenom Pro arte – Indexi. Na festivalima su birali ime u ovisnosti od toga s kojim pjevačem su nastupali. U toj postavi su otišli na turneju po Bugarskoj, gdje su snimili live album pod imenom Indexi + Pro Arte koji je objavila sofijska diskografska kuća Balkanton. Nakon gotovo godinu dana rada uslijedilo je ponovno razdvajanja grupe na njegove sastavnice; Indexe i Pro arte.

Kad se lider sastava Đorđe Novković polovicom 1970-ih definitivno preselio u Zagreb – tamo se preselio i njegov kućni sastav i promijenio članove; sve drugo je u suštini ostalo isto. Pro arte su i nadalje ostali festivalska grupa, koja je usput vrijedno snimala u svojoj muzičkoj kući Jugoton. Pobijedili su na Splitskom festivalu 75. sa pjesmom Vratija se Barba iz Amerike. Bili su na velikoj turneji po Sovjetskom savezu 1975. godine te održali 120 koncerata. Uz stalne kadrovske izmjene grupa je egzistirala sve do 1980. kada se raspala, a njeni glavni akteri Đorđe Novković i Vladimir Savčić-Čobi nastavili su individualne karijere.

Zvijezde sastava Pro arte umrle su jedan za drugim u relativno kratkom vremenu: Đorđe Novković umro je 6. maja 2007. u Zagrebu u 64 godini, a 20. februara 2009. u Beogradu umro je od raka debelog crijeva u 61 godini Vladimir Savčić Čobi.

 

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll