Kao da je bilo danas: Prvo čedo Disciplin A Kitschme

Rockomotiva
13.11.2023.

Dušan Kojić Koja i njegova nova engleska verzija grupe nazvana Disciplin A Kitschme objavili su, na današnji adn 1996. svoj prvi engleski album pod nazivom “I Think I See Myself On CCTV”.

Priredio: Robert Čajsa

Materijal su objavili Tom Tom Music za ex-Yu prostore i Babaroga Records za Ujedinjeno Kraljevstvo. Potonju izdavačku kuću osnovao je sam Koja, a preko tog diskografa objavljeni su svi britanski albumi. Većina materijala na albumu sadržavala je presnimljene verzije pjesama grupe Disciplina Kičme, s tekstovima na engleskom jeziku.

Dušan Kojić Koja:

Rat u Jugoslaviji me je oterao u inostranstvo, pošto nikako nisam želio da članove jedne nacionalnosti mijenjam članovima druge nacionalnosti, te kako sam shvatio da dolazi jako loš period, riješio sam da to vrijeme provedem na neutralnom mjestu. A tu je sve moralo da se radi iz početka. Kao osoba koja je učila ruski jezik u svim fazama svog školovanja, nikako nisam vjerovao u svoje poznavanje engleskog jezika, a kamoli u akcentu kojim bi trebalo da pevam usred Londona, tako da je odmah donesena odluka o uvođenju u bend engleskog pevača. A da to ne bi bilo tek puko prevođenje i vrlo vjerojatno neuspjeh pokušaj rekreiranja dotadašnjeg izraza muškim vokalom, to je morala da bude ženska osoba. Potraga za pevačicom, kao i za odgovarajući bubnjarem uostalom, potrajala je sigurno godinu dana. Mogu da ponovim priču da se, kako to obično biva, na kraju sve dogodilo potpuno slučajno: pojavio sam se sa gitarom na nekom jam sessionu za koji sam saznao preko Melody Makera (ukinutog 2000-te) i tamo natrčao na bubnjara Beat-a. Gofie Bebe, koja je stajala tu i kojoj je to inače bio lokalni pab, priključila nam se u jednom momentu na bini, sećam se da smo, između ostalog, svirali “Mustang Sally”, što je uobičajena tema na jam sessionima. Razmenili smo kontakte, a ja sam ih kasnije pozvao u bend. Ovo je bio album predstavljanja opusa Disciplin A Kitschme britanskoj, posredno i svjetskoj sceni u novom ruhu, novog koncepta sviranja tehno i jungle muzike na živim instrumentima, bez ikakve elektronike. Sniman je u studiju Fortress, koji je nekako imao dosta sterilnu atmosferu, ali se, naravno, ne može čuti na albumu. Mnogo je tu inovacija, a zvučni udar je nemilosrdan. Tih dana instaliran je prvi kontingent CCTV kamera po ulicama Londona.

Disciplin A Kitschme:

Black Tooth (Dušan Kojić) — bass, vocals [shouting], producer, mixed by, written by, artwork by

[design] (as Koya)

Gofie Bebe — vocals, percussion

Beat (Pete Warren) — drums

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll