Kao da je bilo danas: Rambo Amadeus zavapio “Hoćemo gusle”

Rockomotiva
31.10.2023.

Rambo Amadeus aka Antonije Pušić na današnji dan 1989. objavio je svoje epski drugi studijski album pod nazivom “Hoćemo gusle”.

Priredio: Robert Čajsa

Pesma ‘Balkan boj‘ je imala status najvećeg hita, a zapažene su još ‘Sokolov greben‘, ‘Samit u buregdžinici Laibach‘, ‘Amerika i Engleska (biće zemlja proleterska)‘.

Naslov albuma ismijava prosvjede antibirokratske revolucije u Crnoj Gori koji su na vlast doveli Mila Đukanovića, Momira Bulatovića i Svetozara Marovića. Čulo se kako su prosvjednici skandirali ‘Hoćemo Ruse’, ali kada su ih vlasti i mediji pod kontrolom države kritizirali zbog toga, mnogi su se brzo počeli povlačiti tvrdeći da su oni zapravo skandirali ‘Hoćemo gusle’.

Na ovom albumu gostovali su Bora Đorđević i Mica Trofrtaljka. Album je sniman 1989. godine u Beogradu i Splitu. U pjesmi “Glupi hit” gostuje splitski pjevač Dino Dvornik, koji je naredne godine na Rambov tekst snimio “Jače manijače” na albumu “Kreativni nered“.

RTT je 1990. godine snimio šou pod nazivom “Hoćemo gusle – Rambo Amadeus“. To je zapravo muzička parodija. Prvo prikazivanje je bilo na TV festivalu u Neumu, da bi se prikazao na televiziji početkom juna 1990.

Omot albuma navodi tekst pjesme (‘Pegepe ertebe‘) koja zapravo nije objavljena i objašnjava da je “odbačena u zadnji trenutak jer nije bilo mjesta za nju”, ali daje jamstva da će se pojaviti na sljedećem albumu (nije se pojavila).

U pesmi “Balkan boj” je opisano stvaranje prvog (prethodnog) albuma:

I čekao sam prevoz

ispred zgrade PGP-a i recitov’o ono moje: Žene, volim žene […]

Kaže zdravo, zdravo, mladić ja sam Saša Habić i muzički sam producent

I htio bih sa tobom da napravimo jedan ekonomski eksperiment

I uze me za ruku povede me gore u svojoj kancelariji

I kad smo došli tamo tu su bili neki još i ljudi stariji […]

I kad me čuo Đorđe Debač kaže Rambo ti si pjevač

stvarno imaš super glas

Gdinjko nudi odgovor – čija se mater rodila u El Šatu?

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll