Kao da je bilo danas: Slađana – i princeza i seksi dama

Rockomotiva
03.10.2023.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je na današnji dan 1956.godine u Beogradu. Interes za muziku je pokazivala još u detinjstvu. U petoj godini primljena je u muzičku školu, prvo je svirala klavir, zatim prelazi na violinu.

Tekst & foto: press

Svoj doprinos modernoj muzici davala je već od dvanaeste godine svirajući i pevajući u sastavima kao što su Nebeska konjica, Epitaf 8, Džentlmeni, Slomljena srca, Juniori, Ganeša, Ex Art, Matchbox i Zdravo. Svoj prvi samostalni nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju (1974), na kome je osvojila “Grand Prix”. Iste godine je pristupila orkestru Saše Subote, sa kojim je putovala po bivšem SSSR-u i snimila jedan singl.

Posle bezuspešnog pokušavanja da izda svoj prvi singl, PGP-u je ponudila da sama finansira njegovo snimanje i da otkupi čitav tiraž, te je oni nisu mogli odbiti. Singl sa hit pesmom ‘Au, au‘ izdat je 1977. Iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, uz pratnju grupe Zdravo, na kome je nastupila pre Bijelog Dugmeta. Njen sledeći hit bio je ‘Simpatija‘ koji premijerno izvodi na Beogradskom proleću 1978.

Slađana je počela da ruši tabue kada je objavila pesmu ‘Seksi dama‘. Od samog početka je promovisala erotski stil (smatra se da ga je ona uvela na domaće tržište) što je izazvalo različite reakcije u javnosti. Smelost daje ploda i popularnost Slađane Milošević raste, ali raste i podela na one koji je obožavaju i na one koji joj ne opraštaju uspeh. Dolazi do pogrešne, ali neizbežne identifikacije izvođača sa rečima pesme. Dok jedni danima opsedaju njen stan, drugi bi da je na ulici pljunu, ošamare ili prebiju. Uskoro pevačica ne može da odlazi na nastupe bez telohranitelja.

O ovome ona je svojevremeno pričala za novine:

Nikada nisam želela da postanem san muškaraca i steknem popularnost seks-simbola. Nije mi laskalo to što sam im na takav način zanimljiva. Jednim delom sam osećala i sramotu. U umetnosti sam od četvrte godine, a od trinaeste nastupam javno. Kao violinistkinja snimila sam nekoliko albuma sa orkestrom Radio Beograda, igrala u avangardnim predstavama, imala mnogo iskustva na sceni, ali ne i sa popularnošću ovog tipa.

Prvi LP ‘Gorim od želje da ubijem noć‘ izašao je 1980. Sa ploče se izdvojila pesma ‘Amsterdam‘, koja i danas moćno zvuči. Po zvuku, energiji i imidžu Slađana je ponovo ispred svog vremena. Čini se da pank-rok frizura i kožna odeća pristaju njenom buntovničkom duhu bolje od pređašnjih mrežastih čarapa i trikoa, ali njena tajna je verovatno u tome da ume da iznese svaki stil i svako osećanje prirodno i uverljivo. Radi promotivnih koncerata formira i svoj prateći bend – Ljudi.

Već naredne godine je na izboru za jugoslavenskog predstavnika za Pesmi Eurovizije u Beogradu i osvojila 8. mesto sa kultnom temom ‘Recept za ljubav‘.

U narednom periodu pravi kraću pauzu i posvećuje se studijama veterine. Posle izvesnog vremena odlazi u Nemačku, gde je osnovala sastav Neutral Design, u kome je ona svirala gitaru. Sa ovom grupom je 1983. izdala drugi album. Najveći uspeh je doživeo hit “Miki Miki“.

Godine 1984. pojavila se pesma pod nazivom ‘Princeza‘, duet s Dadom Topićem, sa kojom ponovo nastupaju na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije. ‘Princeza’ je prepevana i na engleski jezik (“Starlight“).

 

Potom odlazi u London, gde je sarađivala na ploči Alena Darbija. Slađana je učestvovala 1985. godine u YU Rock Misiji i snimanju singla ‘Za milion godina‘.

Veliki Darko Kraljić nije učestvovao na festivalima, sve dok Slađana nije prijavila njegovu pesmu „Bez nade“ na MESAM ’87. Potom su njih dvoje objavili LP „Slađana i Darko“ sa džez baladama, a o Slađani je govorio kao o „zvuku koji je 50 godina tražio“.

U Ameriku se seli 1989. u kojoj je tokom 6 godina provedenih u Los Anđelesu svirala sa bendom Baby Sister, ali i radila kao broker na berzi. Organizovala je i humanitarne koncerte za pomoć ugroženima na prostoru bivše SFRJ.

1995. se vraća u Beograd. Kada je došla, pored objavljenog novog albuma je izdala i višetomnu kompilaciju sa najvećim hitovima.

Zajedno s dr Jasminom Malešević 2001. godine, objavljuje knjigu pod nazivom “Adame ne ljuti se“.

Radila je i deo muzike za filmove ‘Nacionalna klasa‘ i ‘Lude godine‘. Vodila je svojevremeno i TV šou “Devojčica u svetu čipova“.

Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih su joj najznačajnije – nagrada za interpretaciju u Opatiji i nagrada za najboljeg izvođača na MESAM-u.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll