Kao da je bilo danas: Smak otvorio “Stranice našeg vremena”

Rockomotiva
16.10.2023.

Kragujevačka rock grupa Smak je, na današnji dan 1978. završila, u Engleskoj, snimanje trećeg albuma “Stranice našeg vremena”. Radomir Mihajlović Točak je autor muzike, osim u ‘Maht temi’, a napisao je i riječi za pjesme ‘Tendži- tandži’ i ‘Povedi me s njim’.

Priredio: Robert Čajsa

No, ni jedna nova pjesma nije bila toliko upečatljiva kao obnovljena verzija starog instrumentalnog hita ‘Ulazak u harem‘ iz 1975. godine.

Kuriozitet: Album “Stranice našeg vremena” je bio licencno izdanje, jer je original izvorno objavljen za britansko tržište pod nazivom “Pages of our Time – Dub in the Middle”.

U napetoj atmosferi (česte personalne promjene i nezadovoljstvo komercijalnim neuspjehom, usprkos jakoj podršci odabrane kritike i vjernih fanova i obožavatelja) članovi grupe su krenuli s pisanjem novog materijala, često sukobljavajući se s Mihailovićem koji nije reagirao na prigovore na njegove lirske radove.

Ipak, grupa je otputovala u Englesku i u Chipping Nortonu blizu Oxforda, u lokalnom dvorcu, postavila svoj studio i započela snimanje trećeg studijskog albuma. Unatoč čestim svađama, snimili su progresivni rock album “Stranice našeg vremena”, koji su sami producirali uz asistiranje producenta Barryem Hammondom, a na kojem je muziku i dio stihova napisao Mihailović. Ostatak stihova pjesme napisao je kragujevački pjesnik Zoran Petrović, ali nije naišao na pozitivne reakcije kritike.

Uz novu verziju pjesme ‘Ponoćni lovac (Biska 18)‘, “Tendži-tandži“, ‘Nebo je samo drum bez dna‘, album je sadržavao i novu verziju, čuvenog instrumentala ‘Ulazak u harem’. Album je izdao Bellaphon za međunarodno tržište, a PGP RTB je objavio licencnu verziju materijala na srpskom jeziku.

Verzija albuma na engleskom jeziku, pod nazivom “Dab in the Middle”, nazvana je prema sugestiji gostujućeg perkusionista na albumu, Davida Mossa.

Ploču je snimila postava:
Boris Aranđelović – vokal
Radomir Mihajlović Točak – gitare
Tibor Levay – klavijature
Zoran Milanović – bas
Slobodan Stojanović Kepa – bubanj

Trivia: Tobor Levay i brat mu Silvester

Tibor Levay je kompozitor, klavirista – multiinstrumentalista, rođen u Subotici 27. maja 1956. Tibor 1975. odlazi u Budimpeštu i nastavlja školovanje u konzervatoriju “Bartok Bela” i pristupa mađarskom sastavu Piramiš. Sa grupom Smak nastupa 1978. i snima “Stranice našeg vremena“, a 1979. odlazi u Minhen i započinje internacionalnu karijeru. Radi sa poznatim ličnostima (Udo Jirgens, Peter Alexander i dr.) učestvuje na Yamaha festivalu u Tokiju. Izdaje LP “Gipsy Boobie” 1984. Osniva svoj studio i u sopstvenoj produkciji radi muzike za reklamne filmove, filmove i izdaje CD serije. Učestvuje u velikim produkcijama svog brata Silvestera. Godine 2007. sa porodicom odlazi za Južnu Afriku. Njegov rođeni brat Silvester važi za jednog od tvoraca euro disca sa grupom Silver Convention. Svi i danas dobro znaju njegov kapitalni hit “Fly Robin, Fly“.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll