Kao da je bilo danas: Srđan Jevđević – Zov Banane u Kultur Šoku

Rockomotiva
09.10.2023.

Danas u svetskim okvirima poznat vokalni solist i autor, Srđan Jevđević, rođen je na današnji dan 1960. u Sarajevu. Nekada popularan u SFRJ kao lider sarajevske grupe Gino Banana, krajem ’90-ih godina u Americi je formirao internacionalni Kultur Shock, gypsy-punk bend iz Seattlea, koji se specijalizirao u miješanju žanrova kao što su rock, metal i punk s tradicionalnom balkanskom muzikom. Legendarni Jello Biafra je za Kultur Shock izjavio da sviraju onako, kako bi punk rock trebao zvučati.

Tekst: press

Muzičku karijeru počeo je još u osnovnoj školi, kao bubnjar benda Zov u kojem je pjevao Hari Varešanović, i sa njom snimio hit “Poletjela golubica“, koja je do danas ostala popularna i postala simbol Sarajeva i Baščaršije. Grupa Zov bila je rasadnik kreativnih muzičara u kojoj su neki od njih nakon odlaska osnovali vlastite sastave i ostvarili zapažene uspjehe na bosanskohercegovačkoj i tadašnjoj jugoslavenskoj pop rok sceni.

Sredinom 80-tih godina staje pred mikrofon i osniva bend Gino Banana čija je pjesma “Mače moje čupavo” iz 1986. godine bila veliki hit, a iste godine izdaje i istoimeni album za sarajevski „Diskoton”.  Ipak, od početka Kultur Shocka – tu pjesmu ne izvodi više, što je svojevremeno objasnio: – O sebi imam mišljenje kao o ratnom profiteru. Progledao sam u ratu. Ne radim ništa što me ne zanima. Promijeni ne treba stajati na put, a ja nisam stajao na putu samom sebi.

Nakon uspjeha ovog materijala, Srđan je preko noći postao Gino Banana. Bend je nastupao u kultnim sarajevskim klubovima “BB” ili “Sloga”, a nekoliko sezona svirali su i na Jahorini. Tri godine kasnije izdaje album “Amerika”. sa kojim je snimio tri albuma do početka rata na tlu BiH.

Tokom rata radio je učestalo, režiravši mjuzikl “Kosa” u ratnom Sarajevu, koji je bio vrlo popularan kod publike u to teško vrijeme. Iako koncertno (izuzetno aktivni), vezan za svijet, rodni grad (Sarajevo) posjećuje kad god stigne. Srđan je predavao glumu na Cornish College of Arts i radio na brojnim kazališnim predstavama u Seattleu, gdje živi sa ženom i sinom. Njegova karijera, unutarnja potraga za identitetom, preispitivanje obiteljskih sumnji u njegov odabir da se bavi muzikom i posvećenost mentalnom zdravlju kroz istraživanje s profesorom Danom Tomasulom s Columbia Universityja u New Yorku, bili su inspiracija za dokumentarni film “Grandpa Guru” redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Sanjina Hasanefendića.

Aktivan od 1996. godine, Kultur Shock kombinuje balkansku narodnu muziku sa pankom, metalom i rokom. Njegovi članovi su iz Bosne, Bugarske i Sjedinjenih Država. Grupa je, do sada, izvela preko 1.500 nastupa širom Sjedinjenih Država i Evrope.  Snimila je 13 albuma i nastupala na nekim od najprestižnijih svjetskih open air festivala. Svojim specifičnim gypsy punk metal rockom pomiješanim s narodnom glazbom Balkana te članovima grupe koji su stigli sa svih strana svijeta, postali su prepoznatljivi i na globalnoj sceni. Definiše se kao “živi bend imigranata plavih okovratnika“.

Srđan je neraskidivo vezan uz sarajevsko naselje Grbavica – u djetinjstvu je igrao nogomet i košarku na igralištu Šumarskog fakulteta, pohađao je Osnovnu školu Boriša Kovačević (danas OŠ Grbavica I), a u Pionirskom centru Boško Buha naučio je svirati gitaru i bubnjeve, te osnovao svoj prvi bend. I danas najviše voli prošetati Vilsonovim šetalištem, iako mu je srcu mila i šetnja od Baščaršije do Parkuše. Kada je u pitanju hrana, priznaje da za boravaka u Sarajevu najradije jede kod svoje mame, ali i da u potrazi za ćevapima voli posjetiti staru ćevabdžinicu Agronom na Grbavici. Pitu najviše voli u buregdžinici čuvene porodice Bećiri kod pijace Markale, koju je “otkrio” još dok je bio srednjoškolac u sarajevskoj Prvoj gimnaziji.

Srđan naglašava kako su mu dragi svi značajni sarajevski kulturni festivali, ali bi volio kada bi češće mogao posjećivati teatarski festival MESS, s obzirom da se kazalištem bavi jednako koliko i muzikom. Narodno pozorište smatra najljepšom sarajevskom građevinom, a svaki boravak u Sarajevu iskoristi kako bi pogledao što više kazalištnih predstava.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll