Kao da je bilo danas: ‘Veče uz radio’ krenulo pre 55 godina

Rockomotiva
10.11.2023.

Naslovna fotografija: Nikola Karaklajić, snimatelj Boban Petrović Petar Peca Popović

Na današnji dan 10. 11. 1968. godine, u eter je krenula emisija “Veče uz radio” Prvog programa Radio Beograda, koju je osmislio, uređivao i vodio Nikola Karaklajić. Kada bi se sa zvučnika čula bas deonica pesme ‘Down on the corner’ grupe Creedence Clearwater Revival, slušaoci su znali da počinje “Veče uz radio”, prva radijska emisija posvećena rokenrol muzici u Jugoslaviji.

Tekst & foto: press

Emisija je na programu bila do 1986. godine, mada postoje tvrdnje da je ona nastavila sa emitovanjem sve do pred kraj prethodnog milenijuma (ali ne pod Karaklajićevim uredništvom) i kroz nju su prve novinarske i radijske korake imali brojni kasnije znameniti rock novinari, kao Petar Peca Popović, Petar Janjatović i Zoran Modli.

Ono što su u to vreme na čitavom kontinentu globalno značili Radio Luxemburg ili BBC-jev muzički program, to je za rock u tadašnjoj Jugoslaviji predstavljala ova emisija. U njoj su predstavljani najnoviji snimci domaćih rock grupa i jedan od prvih prezentiranih albuma bio je “Naši dani”, prvi jugoslavenski rock album, koji je snimila zagrebačka Grupa 220 i koji se pojavio krajem decembra iste godine. Karaklajić je uticao na nastanak bendova poput YU grupe, Sa vremena na vreme, Pop Mašina, Zlatni dečaci, Porodična manufaktura crnog hleba

Basista YU grupe Žika Jelić kaže da je Nikola Karaklajić mnogo uradio za mlade na ovim prostorima:

Nije on samo pomogao nama koji se bavimo rokenrolom. Bilo koja vrsta stvaralaštva, koja je vredela da se promoviše – Nikola je to radio.

Zahvaljujući emisiji Veče uz radio dolazi i do nastupa YU grupe u čuvenom Marki klubu u Londonu. Nastup je sniman magnetofonom i emitovan kao prvi koncert nekog jugoslovenskog rok benda u kultnom klubu u centru Londona.

Njihov koncert koji će mnogi pamtiti održao se na Dan mladosti 1972. godine na tada potpuno nečekivanom mestu – brodu – YU grupa je pred pedeset odabranih fanova svirala na brodu vojne mornarice koji je od osam do deset uveče kružio Savom i Dunavom. Koncert je, naravno, emitovan uživo.

Po svedočenju Petra Janjatovića Nikola je 1973. omogućio snimanje pesme “Čudna šuma” YU grupe na Radio Beogradu.

Intervju sa Nikolom Karaklajićem obavljen je uživo 25. februara 2006. dan posle njegovog 80-og rođendana, u emisiji “Sportski mikrofon” Radio Beograda 1. On govori o svom detinjstvu, bavljenju šahom i najvećim uspesima. Govori i o ljubavi prema muzici i kako je u svojim emisijama na Radio Beogradu širio rock-and-roll koji se tek pojavio u svetu. Govori i o prvom radio emitovanju neke pesme Bitlsa uopšte na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Razgovor vodio Miroslav Nešić.

Veče uz radio se slušala po svim okolnim zemljama:

Odakle sam ja dobijao mnogo pisama, a naročito je bila slušana u Bugarskoj, gde je zbog razumljivog jezika zamenila čuvenu “Top twenty” Radio Luksemburga. Od samog početka emisija VUR je imala svoju listu najpopularnijih ploča, ali se umesto “top” zvala “grom” lista. Uvek je predlagano 10 najnovijih ploča za koje su slušaoci glasali, a one sa najviše glasova bi bile ponovljene sledećeg ponedeljka. Emisija je išla ponedeljkom od 20 do 22 i često smo je uživo prenosili iz raznih omladinskih klubova, škola, sportskih hala… ali to je već neka druga priča… Ja sam ostao njen voditelj sve do 1982. godine.

(iz svedočenja Nikole Karaklajića)

Pored intervjua sa jugoslovenskim muzičarima, u emisiju su se „uključivali” i autori iz inostranstva.

Peca Popović je često išao u Englesku, donosio nove ploče i radio intervjue sa muzičarima. Slušaoci su tako mogli da čuju razgovore sa Tomom Džonsom i Rorijem Galagerom.

U beogradskom Domu sindikata, 10. 11. 1974, organiziran je slavljenički koncert na kojem su svirali Bijelo dugme, Pop mašina, Smak i još nekoliko manjih bendova.

Događaj je interesantan i zbog toga što je ovo bio prvi nastup Smaka pred beogradskom publikom, a istovremeno s njima je prvi puta svirao klavijaturista Laza Ristovski. Smak je nekoliko dana kasnije priredio samostalni koncert na beogradskom Filološkom fakultetu, takođe sa Ristovskim, koji je, zapravo, bio samo gost i tek će od početka naredne godine postati njihov punopravni član.

Na punoletstvo 1986. godine emisija Veče uz radio je nestala sa radio talasa. Nikola Karaklajić je napustio emisiju još 1982. godine, a Petar Janjatović je dve godine ranije prešao na štampano novinarstvo. Priliv informacija je bio drugačiji, a ekskluzivnost koju je emisija  imala, polako se gubila.

Kao da je bilo danas: Kad vreme je bilo za Time

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll