‘Kišni razdraganci’ Termita u obradi Kraja Programa

Rockomotiva
16.10.2023.

Pjesma je dobila svoj preporod i svježinu i ja im na tome čestitam, jako dobroDamir Martinović Mrle.

Tekst & foto: press

Svojim energičnim i dinamičnim nastupima već dugo šire dobre vibracije po brojnim festivalima i klupskim prostorima unutar i van granice Hrvatske pa su tako pozornicu dijelili s Dubiozom Kolektiv, S.A.R.S.-om, Psihomodo popom, Majkama. Riječ je o riječkom bendu Kraj Programa koji je na sceni već gotovo 10 godina, upečatljiv po svom prepoznatljivom zvuku koji smo imali prilike čuti u njihovom dosadašnjem pozamašnom glazbenom katalogu. Bend je tako ovaj put pripremio obradu kultne pjesme ‘Kišni razdraganci‘ riječkih Termita, najluđeg benda na području nekadašnje Jugoslavije nakon gotovo 40 godina od službene objave pjesme.

Kraj Programa je obradom ‘Kišnih razdraganaca’ dao širinu originalnoj verziji, kako interpretacijom tako i aranžmanom koji je pjesmi dao novu dimeziju i svježiji zvuk koji će osvojiti i najvjernije obožavatelje Termita. Obrada ‘Kišnih razdraganaca’ je, slobodno možemo reći, potpuno novo glazbeno ostvarenje i po zvuku, produkciji i samoj vrhunskoj, vrlo potentnoj rock izvedbi ovih talentiranih glazbenika, o čemu Damir Martinović Mrle kaže:

Kad smo napravili tu pjesmu, nismo imali vremena da odstoji, sazrije. Odmah smo je snimili, a ovo što je Kraj Programa napravio s ‘Kišnim razdragancma’ nakon gotovo 40 godina od njene službene objave je kao neka najbolja verzija te pjesme, s tim da danas ima drugačiji, suvremeni zvuk u skladu s vremenom u kojem živimo, a koji je u svojoj verziji donio Kraj Programa. Zahvaljujući njima, pjesma je dobila svoj preporod i svježinu i ja im na tome čestitam, jako dobro.

Dodao je kako se pjesma ‘Kišni razdraganci’ u međuvremenu, otkad ju je napisao, razvila u cjelokupni projekt za djecu pod istim imenom koji danas spaja energije onih najmlađih i onih starijih – putem glazbe i slikovnice za djecu, koja će uskoro dobiti i svoj nastavak.

‘Kišni razdraganci’ nalaze se na dvostrukom vinilnom reizdanju ‘LP ploča Vjeran pas‘ koji objedinjuje sve snimke Termita, a izašao je ove godine u izdanju Dallas Recordsa, kao jedan od najiščekivanijih vinila na ovim prostorima. Njegovim izdavanjem zaokružena je kompletna vinilna diskografija svih relevantnih punk i novovalnih izvođača koji su djelovali u regiji.

Vlado Simich Vava riječki gitarist i autor osvrnuo se na ovu obradu prisjećajući se vremena kada su Termiti djelovali na sceni kao i na njihove nevjerojatne live nastupe:

Možda nisam ništa očekivao ili nešto slično tome tu večer, no na nastupu Termita ’81. sam se ludo zabavio! Moj frend iz razreda, Igor, i ja ugurali smo se u prvi red. A bome iza nas nije bilo propuha, samo da se zna. Smatrali smo da bi bilo sasvim neotesano ne otić na tu svirku. Na koncu, slušali smo njihove snimke s kazeta dok nam nisu sasvim isprale mozak. Sa spremnošću da sudjeluje u izvedbi njihova klasika ‘Vjeran pas’, Igor je iskazao neočekivani entuzijazam popevši se na binu. Za 13 sekundi, međutim, odbačen je natrag k nama, smrtnicima. Pjesma koja je, pak, mene očarala imala je onaj western feel, čarobnu Ticinu gitarsku temu od koje ne bi ni Morricone ustuknuo. Zaglavio sam s Kišnim razdragancem sljedećih nekoliko dana, vrteći je uporno, kao pokvarenu ploče stalno iznova.

Fast forward u 2023. – u inbox mi stiže novi singl grupe Kraj programa. Odgađam preslušavanje jer se radi o cover verziji. A ja patim od predrasuda i praznovjerja. Ali moje su se pretpostavke pokazale potpuno promašenim! Atmosfera u njihovoj verziji Razdraganca je potpuno drugačija – teška, misteriozno spora, bolno emotivna i misaona, istodobno! Zapravo, savršeno odgovara ovom dobu koje proživljavamo, naviješta se miris nemira, oblaka koji prožimaju našu stvarnost. Kraj progama se ne boji prošlost rastaviti, analizirati pa od sastojaka napraviti moderni, svoj, složenac koji je neodoljiv i univerzalan. A da ne utjelovljuje samo taj mitski, kritici podložan, ‘riječki’ zvuk.

Vokalistica Kraja Programa – Đina Škulić, ispričala je kako je došlo do ideje o obradi ove kultne pjesme Termita:

Na ideju obrade ‘Kišnih Razdraganaca’ došli smo zahvaljujući našem izdavaču, Dallas Records. U sklopu reizdanja ”LP ploče Vjeran pas” ponuđeno nam je da obradimo jednu od pjesama s albuma. Nama je ideja bila zanimljiva jer volimo takve izazove te smo na prvu nekako kliknuli s ‘Kišnim Razdragancima’. Htjeli smo od pjesme napraviti nešto skroz novo, ali da zadrži sve bitne elemente i smatramo da smo u tome uspjeli. Jako smo zadovoljni kako je pjesma ispala, a s obzirom da su Termiti kultni riječki bend, nadamo se da će se svidjeti i publici. Pjesmu smo snimili u vlastitom aranžmanu, bubnjar benda Igor Klanfar imao je ulogu snimatelja i producenta dok je za mix i master bio zadužen Matej Zec.

Tagovi: , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll