Konvoj obradio čuvenu pjesmu EKV-a ‘Sarajevo’

Rockomotiva
14.12.2023.

Sarajevski bend Konvoj snimio je obradu pjesme Sarajevo, legendarne grupe Ekatarine Velike, da bi na svoj način odali počast frontmenu Milanu Mladenoviću.

Tekst & foto: press

Jugoslavenski princ Milan Mladenović, poznat je kao čovjek koji je mrzio rat i volio Sarajevo. U najtežem periodu bivših država Jugoslavije, jasno i glasno se protivio ratu i zalagao za mir.

Dječak iz vode, dio svog djetinjstva proveo je u Sarajevu. Osnovnu školu pohađao je na Grbavici. Kroz pjesme, ali i druge aktivnosti, glavni grad BiH često je spominjao.

Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo, izjavio je jednom prilikom Mladenović koji se 1970. s porodicom preselio u Beograd.

Na albumu S’ vetrom uz lice iz 1986. godine našla se pjesma Sarajevo u kojoj je Mladenović otpjevao način na koji je Sarajevo utjecalo na njega kao ličnost.

Konvoju je ideja za obradu ove pjesme došla u trenutku kada je u septembru Milan Mladenović proglašen počasnim građaninom našeg grada.

Od tog momenta smo se angažovali da pridobijemo sva odobrenja od nasljednika autorskih prava što je proteklo u vrlo optimističnom tonu. O našem gradu su se i prije pjevale pjesme, a obzirom da je nepresušna inspiracija čini se da će se pjevati i u budućnosti, poručili su članovi benda Konvoj.

Smatraju da Sarajevo ima previše kompleksnu dušu da bi se tek tako opisalo u pjesmama:

Ovo je nakon pjesme Indexa Svijet u kojem živim (1996), tek druga obrada za koju smo se odlučili uraditi, a EKV i Milan zaslužuju da žive kroz svoja djela, te samim tim i kroz ovakav vid sjećanja i posvete. Milanovo i naše Sarajevo nije ono s razglednica, već neiskavreno, lično, bez idealiziranja u svim njegovim verzijama i izdanjima.

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče i njegova djela i izjave iz ratnog perioda, poput one na dodjeli nagrade za grupu godine kada je rekao:

Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci.

Video spot obrađene pjesme na jako dinamičan način prikazuje svakodnevni impuls današnjeg života u gradu, zabačene sokake i poznate spomenike, murale i biste velikana koji su u ovom gradu ostavili neizbrisivi pečat, baš kao što je i Milan Mladenović ostavio kroz jednu od najljepših pjesama koje govore o ovom gradu, a sve je zabilježeno kroz objektiv Imrane Kapetanović. Montažu i vizuelne efekte u spotu je ukomponovao Antonio Ilić.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll