Krenule neprijatne objave, oglasio se Doktor za rokenrol

Rockomotiva
16.12.2023.

“Evo samo da vam kažem i da se prikažem da sam živ i da mrdam još uvijek i bez stentova a kad budu i stentovi dobiću i krila k’o od Red Bull-a hahaha…”

Ko je Doktora za rokenrol

Rok gitarista, bubnjar, pevač i kompozitor. Tokom svoje uspešne muzičke karijere svirao je sa najznačajnijim muzičkim sastavima sarajevske pop rok scene Indexi, Bijelo dugme, kao i vlastitim hard rok sastavom Vatreni poljubac. Istovremeno, komponirao je neke od značajnih pesama jugoslavenskih narodnih estradnih zvezda poput Hanke Paldum i Tome Zdravkovića.

Tekst & foto: press

Prelaskom u Sarajevo, sa 13 godina pridružuje se prvom muzičkom sastavu pod nazivom Plavi dijamanti, koju je osnovao gitarista Edo Bogeljić. Plavi dijamanti bili su instrumentalna grupa — što je u to vrijeme bio pomalo zastareli trend, budući da su u Sarajevu kao i u ostatku Jugoslavije pevački muzički sastavi već doživljavali rastuću popularnost. Uglavnom su svirali na lokalnim srednjoškolskim plesnim zabavama. Njihov najznačajniji trenutak u karijeri došao je 1964. godine na prvoj gradskoj gitarijadi (poznatoj u Sarajevu kao “bitka bendova”) održanoj u Drugoj sarajevskoj gimnaziji, kada su na takmičenju pobedili uglavnom zahvaljujući Vukašinovićevoj bubnjarskoj solo obradi pesme “See You in My Drums” britanske rokenrol grupe The Shadows. Nakon završenog školovanja, 1965. godine, postaje profesionalni bubnjar i prelazi da svira u sastavu Čičci zajedno sa Zoranom Redžićem (bas-gitara), Mahmutom Pašom Ferovićem (ritam gitara) i Draganom Danilovićem (solo gitara). U ovoj grupi svirao je sve do prestanka njihovog muzičkog delovanja 1969. godine.

U leto 1970. godine odlazi u Italiju kako bi se pridružio Goranu Bregoviću i Zoranu Redžiću. Po povratku , svira u triju Mića, Goran i Zoran. Naredne godine odlazi u London, gde ostaje tri godine. Krajem 1974. godine vratio se iz Londona i priključio sarajevskim Indexima, s kojima je snimio nekoliko singl ploča. Od oktobra 1976. godine postaje član Bijelog dugmeta kao zamena za bubnjara Gorana Ipeta Ivandića. Naredne godine osniva trio Vatreni poljubac s kojim je kao kompletni autor, pevač i gitarista snimio 9 studijskih albuma i 5 solo albuma.

Prvi značajniji nastup pred tadašnjom jugoslavenskom rok publikom imali su na festivalu BOOM ’77 održanom u Novom Sadu. Poznat je po svojim ispovednim tekstovima sa očiglednim mačo-erotskim asocijacijama u pesmama napisanim u stilu rap muzike pomešanim sa hard rok zvukom. Godine 1984. objavljuje prvu solo ploču “Potraži me” na kojoj je pevao, svirao gitaru, bubnjeve i bas, a Laza Ristovski je svirao klavijature. Pored muzičkih numera napisanih u pop stilu, tu je i pesma “Žikino kolo“.

Ubrzo nakon objavljivanja albuma “100% Rock and Roll” raspušta Vatreni poljubac povlači se iz javnosti i sve više posvećuje komponovanju narodne muzike. Radeći ploče za narodnjake, tražio je da se ispoštuje samo jedan uslov: da bude kompletan autor, producent, aranžer i svirač. Zatim objavljuje drugu solo ploču pod nazivom “Hej, jaro, jarane” Bio je autor, producent i aranžer desetina hitova narodne muzike (naročito za Hanku Paldum), koje su u ukupnom skoru ostvarile tiraž od više miliona prodatih ploča.

Posle petogodišnje pauze, 1992. godine Mića je objavio solo ploču “Kao nekad” na kojoj su materijali nastali u periodu 1983 – 1984. godine, a ponovo je snimio dve pesme sa njegovog prvog solo albuma. Taj album je uradio u saradnji sa Mučetom iz grupe Zabranjeno pušenje. Ploča je izašla uoči rata u Bosni i Hercegovini, tako da je zbog toga prošla nezapaženo. Do medija se jedino probila pjesma “Sad ga lomi” u kojoj je po svom već dobro utvrđenom scenariju opisivao seksualne aktivnosti sa raznim pohotnim ženama sa Zapada.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ostao je u Sarajevu, u kome je objavio svoju pjesmu pod nazivom “To je moj grad“. Nakon 1995. godine objavio je dva solistička albuma i nastavio saradnju s mnogim srpskim i bosanskohercegovačkim pevačima. Od 1997. godine Milić Vukašinović živi i radi u Beogradu. Njegova pesma pod nazivom “Goodby” koju je izvela Alma Čardžić predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu održanom 1997. godine u Dublinu, Irska. Za međunarodno tržište koristi svoj alter ego – Mitch Valiant.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll