Lačni Franz i KUD Idijoti uskoro na novim vinilnim reizdanjima

Rockomotiva
20.09.2023.

Lačni Franz, legendarni slovenski sastav, nakon LP reizdanja ‘Ikebana’ i ‘Adijo pamet’ u pripremi ima još jedno sjajno vinilno reizdanje. Ovoga puta je u pitanju treći album ‘Ne mi dihat za ovratnik’… I kultni pulski pankeri, grupa KUD Idijoti, nakon iznimno traženog vinilnog reizdanja “Megapunk” uskoro objavljuju reizdanje albuma “Glupost je neuništiva” na LP-u.

Piše: Robert Čajsa

Izdanje originalno objavljeno 1983. godine muzički i povijesno još pripada razdoblju jugoslavenskog novog vala, no stilski ga je teško smjestiti u bilo kakav “val” ili svrstati pod određenu ladicu. Album “Ne mi dihat za ovratnik” je također učvrstio Lačni Franz, u očima šire jugoslavenske publike, kao jednog od najvažnijih suvremenih bendova ne samo zbog inovativnih glazbeno-aranžerskih poteza, već i zbog tekstova, koji se već na prve dvije ploče banda mogu okarakterizirati kao poezija.

Osim naslovne pjesme, album sadrži i izvrsne pjesme kao što su ‘Bela simfonija‘, ‘Lipa zelenela je‘ i ‘Prosim, pazi, da mi ne pohodiš podočnjakov‘. Muziku za četiri pjesme i jedan tekst napisao je gitarist Oto Rimele, a ostale pjesme su autorsko djelo Zorana Predina. Na ploči tako i prvi put čujemo bubnjara Pintariča, a vokalni gosti su Meta Močnik i Marko Derganc.


Kultni pulski pankeri, grupa KUD Idijoti, nakon iznimno traženog vinilnog reizdanja “Megapunk” uskoro objavljuju reizdanje albuma “Glupost je neuništiva” na LP-u.

Danas je vrijeme ovakvo, Sutra će biti drugačije, A mi smo ljudi bez muda…”, proročanske su to riječi u naslovnoj pjesmi obožavane pulske grupe koja je s ovim albumom 1992. godine, uz udarne pjesme, ušla i u povijest sudbine jugoslavenskih nosača zvuka. Nakon raspada Jugoslavije, izlazak albuma posljedično je odgođen, u vremenu kada je izuzev CD-a i kazeta, tiskano vrlo malo vinilnih primjeraka te je album bilo izuzetno teško nabaviti u ovakvom formatu.

Sadašnje reizdanje vinila ispravlja tu nepravdu, a upravo je reprint na vinilu očuvao dizajn, ali i originalno zamišljeni inner sleeve s tekstovima. Jedinstvenog dizajna i beskompromisnog sadržaja, aktualni album jedno je od najistaknutijih ostvarenja benda, a pjesme poput ‘Uvod u tehnološku revoluciju (po tradicionalu), ‘Amerika‘ i ‘To nije mjesto za nas‘ (obrada pjesme ‘No Room For You‘), predstavljaju band u poziciji konsolidirane autorske i izvođačke moći. U pjesmi ‘Amerika’ pojavljuje se Franci Blašković, čuveni istarski autor, koji izlazi van žanrovskih okvira, baš kao što i sam band izlazi van pankerskih granica.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll