Luksuzno obljetničko reizdanje Indexa u prodaji

Rockomotiva
22.03.2024.

Kultni sarajevski Indexi jedna su od zasigurno najboljih i najutjecajnijih grupa nastalih na ovim prostorima. Njihove su pjesme postale bezvremenski hitovi koji žive i danas, kako kod slušatelja tako i u brojnim obradama kojima sada već generacije glazbenika odaju počast Indexima – od Bijelog dugmeta i Crvene jabuke do Massima i Natali Dizdar.

Tekst & foto: press

U periodu između 1971. i 1973. godine Indexi su za Jugoton objavili ukupno pet singl ploča na kojima su se našle neke od njihovih najuspješnijih pjesama – “Plima“, “Sve ove godine“, “Balada“, “Da sam ja netko“, “Svijet u kojem živim” i “Sanjam“. Godinu dana kasnije, grupa je pauzirala zbog služenja vojnog roka, a Jugoton je objavio kompilacijski LP jednostavno naslovljen “Indexi“, ujedno i prvo dugosvirajuće izdanje grupe, na kome se našlo 8 od ukupno 11 pjesama iz ovog perioda. Obljetničko reizdanje ove ploče, objavljeno u pedesetoj obljetnici originalnog izdavanja donosi još dvije pjesme koje nisu uvrštene na prvobitno izdanje – veliki hit “Predaj se srce” te pomalo zapostavljenu “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla“.

Još jedna posebnost ovog izdanja je lacquer cut kojeg je u londonskom Abbey Road Studios “rezao” Sean Magee, osvajač nagrade Grammy za “Mono Box Set” Beatlesa. Sean Magee radio je i na box-set izdanju Bijelog dugmeta, a sada će zahvaljujući njemu i Indexi zazvučati bolje no ikad.

U intervjuu povodom ovog izdanja, objavljenom u knjižici koja prati izdanje, Fadil Redžić, basist i još jedan simbol Indexa kaže:

Jugoton nam je napravio veliku ‘uslugu’ izdavanjem ove kompilacijske i ujedno prve LP ploče. Ali i Croatia Records danas, ovim reizdanjem, jednako kao i reizdanjem ‘Modre rijeke’ prije nekoliko godina. Čovjek se dobro osjeća kada vidi da pjesme, u čijem je nastanku sudjelovao, i dandanas žive i imaju svoje slušatelje. U godinama u kojima smo, to zaista daje dobru energiju. Indexi su fenomen koji mi ni danas nije u potpunosti jasan. Početkom sedamdesetih u Jugoslaviji su postojale izuzetne grupe – Pro arte, Korni grupa… Puno komercijalnije i uspješnije nego što smo bili mi. Ipak, čini mi se da su Indexi i naše pjesme protokom vremena postale glavnim obilježjem tog perioda. Imao sam utisak da su nas, u trenutku dok smo svi mi aktivno svirali, oni ‘pretekli’, ali danas mi se čini da su pjesme Indexa dobile utrku ‘na duge staze’. Drago mi je da je tako, ali ne mogu reći da to razumijem. Svirali smo i stvarali okruženi zaista talentiranim muzičarima, grupama i prijateljima. Nakon svega ostale su pjesme – one me uvijek vrate u ta vremena i uz njih ponovo proživim sve – i trenutke stvaranja pjesama, odlaske u studio, snimanja, druženja… Indexi su bili kao plima koja je došla. I ostala.

Album “Indexi” dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje reizdanja zaslužan je Darko Kujundžić, dok knjižica koja prati izdanje donosi tekstove Siniše Škarice, Josipa Dujmovića i Seada S. Fetahagića, kao i spomenuti intervju s Fadilom Redžićem. Knjižica je bogato opremljena i fotografijama iz privatne arhive Marka Čolića, Fadila Redžića te dokumentacijom o Indexima iz Jugoton / Croatia Records arhive.

Osnovani sada već davne 1962. godine, Indexi su djelovali sve do 2001. i u tom razdoblju su objavili tek dva studijska albuma – konceptualnu “Modru rijeku” iz 1978. i “Kamene cvijetove” iz 1999. godine. Ipak, katalog Indexa brojao je i čak 27 singl / EP ploča kao i brojne kompilacije na kojima su se našle kako one najpoznatije, tako i pjesme iz bogate i većinom neobjavljene arhive snimaka koja je ostala iza grupe. Preranom smrću Davorina Popovića, jednog od najprepoznatljivijih vokala na ovim prostorima, Indexi su prestali postojati 2001. godine. Potom je 2004. preminuo je i legendardni gitarist grupe Slobodan Bodo Kovačević, a u godinama nakon toga još neki od članova grupe, ali njihove su pjesme nastavile svoj život, prenoseći se sa generacije na generaciju te su postale dio neizbrisivog kulturnog naslijeđa ovih prostora.

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll