Luksuzno vinilno reizdanje Električnog orgazma “Les Chansones Populaires” u prodaji

Rockomotiva
30.09.2023.

Četrdeset godina nakon objave trećeg albuma beogradskog Električnog orgazma – “Les Chansones Populaires”, Croatia Records predstavlja njegovo remasterirano obljetničko reizdanje, ovaj put u deluxe pakiranju i na žutom vinilu.

Tekst: press
Foto: Dragan Papić

Novi val se na našim prostorima pojavio munjevito, gotovo istovremeno kada i u Velikoj Britaniji, no isčezao je jednako brzo. Električni orgazam je na prva dva albuma na najbolji i najeksplozivniji način uhvatio esenciju glazbe koja je nastale evolucijom iz punka na istoimenom prvom, a posebno drugom albumu “Lišće prekriva Lisabon“, koji se i danas nalazi na vrhu liste najboljih novovalnih ostvarenja na ovim prostorima.

Nedavna vinilna reizdanja oba albuma pokazala su još jednom svu raskoš novovalnog Električnog orgazma. Ipak, već 1983. godine bend je shvatio da su unutar relativno uskog žanra rekli sve i da je potreba za promjenom nužna. Napravivši najriskantniji korak u dotadašnjoj karijeri, Električni orgazam na trećem albumu odlučuje odbaciti novovalne i punk okove i vraća se u šezdesete – godine koje su ih glazbeno oblikovale prije pojave punka. “Les Chansones Populaires” postaje tako jedan od najhrabrijih albuma koji umjesto autorskih donosi obrade i interpretacije pjesama koje su prethodno snimili The Doors (“When the Music’s Over“), David Bowie (“The Man Who Sold the World“), The Rolling Stones (“Citadel“), The Beatles (“Being for the Benefit of Mr. Kite!“), T. Rex (“Metal Guru“), Elvis Presley (“Blue Moon“)…

Siniša Škarica, urednik originalnog izdanja, danas o ovom albumu u knižici koja prati reizdanje kaže:

Prošlo je četrdeset godina i nitko na ovim prostorima među rokerskim odličnicima nije imao potrebu napraviti nešto slično, da nas podsjeti na ono što su voljeli, što ih je obilježilo u njihovu odrastanju, na onu dimenziju vlastitog habitusa kojom se na koncu jača samopoštovanje: njihovo i pokoljenja kojem pripadaju. Ono što su u ime rokera davno prije 40 godina učinili Gile, Ljuba, Jovec, Grof i Piko, uz pomoć Tonija Jurija kao glavnog producenta u Tivoliju, ljubljanskom studiju dobrog Ace Razbornika. Terapijska je to ploča, davno bačena rukavica koju nitko od ovdašnjih rokera do danas nije imao potrebe ili želje podići.

O samom nastanku albuma i kako je Piko Stančić, producent prvog albuma Električnog orgazma na albumu “Les Chansones Populaires” završio kao bubnjar, Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma kaže:

Našli smo se u studiju, Piko je došao iz Zagreba, mi iz Beograda i radili smo na licu mesta – probamo pesmu i odmah snimimo. Mi smo taj materijal manje više celokupno odradili s Čavketom koji je uhapšen neposredno pred snimanje, a onda i zaglavio u zatvoru. Piko je uleteo da spasi stvar. Možda smo mu neke demose slali da čuje kako pjesme zvuče, ali ništa više od toga. Piko maestralno svira bubanj na tom albumu, meni je to možda njegov najbolji bubnjarski uradak ikad, od svega što je snimio.

Zoran Stajčić će danas o albumu reći:

Kako to da se Električni orgazam nije ugasio te 1983. godine?”, odgovor je vrlo jednostavan: “Pa tek su tada kao bend shvatili što mogu i trebaju raditi. Shvatili su da mogu (is)trajati i kad im okolnosti ‘pucaju u nogu'” a veteran beogradske rock kritike Aleksandar Žikić zaključuje: “U momentu objavljivanja ‘Les Chansones Populaires’ band je bio u punom uzletu, ali i na nesigurnoj i nepredvidljivoj sceni, koja je koristila iste vrednosne kriterijume kao i sve scene: dobro je ono što donosi zaradu. Odbijajući, sasvim u duhu punka, da se tome prilagodi i delujući suprotno struji, Orgazam je vrlo rano definisao osnove svog koncepta. Pošto se rizik pokazao opravdanim i svrsishodnim, takav stav bitno je doprineo da, u svakoj postavi i punoj meri integriteta, ne samo opstane do danas, nego i nastavi da u kontinuitetu isporučuje međusobno različite i uvek intrigantne albume.

“Les Chansones Populaires” dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota, zaslužan je Darko Kujundžić, dok sama knjižica, uz tekstove Siniše Škarice, Zorana Stajčića i Aleksandra Žikića donosi fotografije Dragana Papića i Boris Štajduhara te ilustracije Srđana Gojkovića Gileta.

Električni orgazam će reizdanje albuma “Les Chansones Populaires” koncerno promovirati u subotu 4. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll