Mija Novak – Devojko mala

Rockomotiva
04.08.2023.

Mija Novak akademski je obrazovana glazbenica iz Slovenije, a svoj talent odlučila je podijeliti s publikom izvodeći seriju urbanih obrada ex-Yu pjesama. Tako smo Miju mogli čuti već u obradi hita ‘Jutro‘ Vlade Kreslina, jednog od najcjenjenijih regionalnih kantautora, a pjesma koja će nam obilježiti ovo ljeto obrada je pjesme ‘Devojko mala‘ grupe Idoli.

Tekst: press
Foto: Gregor Škoberne

Devojko mala pjesma je koju je na stihove Božidara Timotijevića skladao Darko Kraljić, a 1960. godine snimio i otpjevao Vlastimir Đuza Stojiljković u filmu ‘Ljubav i moda‘ u kojem je glumio i glavnu ulogu. Godinu dana poslije objavljena je i EP ploča s četiri šlagera iz tog filma, a ‘Devojko mala‘ postala je popularna diljem tadašnje Jugoslavije. Godine 1981. su članovi glazbenog sastava Idoli snimili i na svom prvom albumu ”VIS Idoli” objavili svoju obradu pjesme ‘Devojko mala’.

Mija je odrasla u glazbenoj obitelji. Otac Jerko Novak, poznati gitarist, skladatelj i pedagog, pratio ju je i bodrio od rane mladosti. Napisao je glazbu za najpopularnijeg slovenskog mačka – ”Maček Muri” iz poznate dječje bajke prema kojoj je snimljena radiodrama za televiziju kao mjuzikl i balet. Zajedno s ocem Mija surađuje na svojem novom singlu – obradi velikog hita ‘Devojko mala’, napisavši zajedno s njim aranžman koji je originalnoj verziji dao novu dimenziju. Mijina osebujna interpretacija i Jerkov virtuozni odnos s gitarom uz ostale instrumente (marimba, kontrabas, bongosi, bas flauta i kongo) u nešto laganijem tempu donose nam potpuno novo iskustvo slušanja ovog evegreena.

Godine 2013. primljena je na Glazbenu akademiju u Ljubljani, gdje je 2019. magistrirala i dobila diplomu ‘summa cum laude’. Nakon završetka studija svoj glazbeni put nastavila je u Pragu, gdje je predavala klavir na ‘International School of Music and Fine Arts‘. Kao solistica nastupala je sa simfonijskim orkestrima SNG Opera i balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor te Orkestrom Slovenske vojske. Kao klavijaturistica više je puta sudjelovala u simfonijskim orkestrima, a i danas redovito sudjeluje u predstavama SNG Opera in balet Ljubljana.

Mijina priča s pjevanjem uz gitaru započela je 2018. godine kada su joj prijatelji studenti koje je upoznala u Pragu za rođendan kupili dvije pjesmarice s melodijama, tekstovima i akordima. Sve što je uslijedilo bilo je vrlo spontano, a rodila se jednostavna priča: priča o prepoznatljivim pjesmama koje dolaze iz srca i izvode se uz gitaru.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll