Na današnji dan: Bebi Dol predstavila ‘Mustafu’ svetu

Rockomotiva
28.03.2024.

Beogradska vokalna solistkinja Bebi Dol objavila je, na današnji dan 1981., debitantsko singl izdanje ‘Mustafa / Na planeti uzdaha’.

Tekst & foto: press

Iako prilično neuobičajene strukture za muzičke prilike tadašnje domaće muzičke scene, pesma je postala prilično popularna, a i video se mogao često videti u TV programima.

Dragana Šarić, poznatija pod svojim scenskim imenom Bebi Dol, rođena je u Beogradu 2. oktobra 1962. Njen otac, Milisav Šarić, bio je džez muzičar. Muzičku karijeru počela je kasnih 1970-ih u bendu Tarkus.

1981. godine se povezala sa Goranom Vejvodom i formirala kratkotrajni bend Anoda Ruž (Annoda Rouge), koji nije objavio nijedan album, sem par singlova. Nakon toga se okrenula solo karijeri, i u saradnji sa Vejvodom uskoro objavila dvostruki singl „Mustafa“ / „Na planeti uzdaha“ u produkcijskoj kući PGP RTB. Singl je imao mnogo uspeha, i pesma „Mustafa“ je proglašena pesmom godine 1981, a Bebi Dol je dobila nagradu za najbolji snimak iste godine.

Ohrabrena uspehom, počela je raditi na albumu koji se pojavio 1983. pod imenom „Ruže i krv“. Dobila je nagradu za najbolji debitantski album iste godine, a kritičari i javnost su imali odlične komentare i album se dobro prodavao. Pored već velikog hita „Mustafa“, na albumu su bile i pesme „Superboj“, „Ruže i krv“ i “Lapis lazzuli” koje su takođe postale popularne.

Godine 1991. je snimila pesmu „Iznad duge“, obradu popularnog klasika “Over the RainbowDžudi Garland iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

Godine 1995. Bebi Dol je snimila svoj drugi album „Ritam srca“. Album je sadržao nekoliko novih pesama u dens ritmu, kao i pesmu „Brazil“ sa nastupa na Pesmi Evrovizije 1991. u dve varijacije, i pesmu „Slatke suze ljubavi“ iz 1988. Popularni hit sa ovog albuma je bila i pesma „Hajde da“, za koju je snimila i spot. Na ploči se našla obrada Madonine pesme “Take a Bow“, prevedena sa „Pokloni se“. Album je doživeo dobar odziv u publici.

Nakon ovoga, Bebi Dol se ponovo povukla na nekoliko godina tokom kasnih 1990-ih. Tek 2002. je objavila svoj treći album „Ljuta sam“. Međutim, ni publika ni kritičari nisu dobro prihvatili album, imajući dobre komentare samo za kvalitet proizvodnje. Samo dve pesme, „Krv, sreća, suze i znoj“ i „Smejem se“, rado su puštane na radiju i televiziji.

U decembru 2006. je objavila kompakt-disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika poput Help, Papa’s Got A Brand New Bag, Moon River i Lush Life.

2006. se takođe pojavila kao gost na albumu “HereVaska Serafimova za koji je snimila 4 pesme.

Festivali

1983. godine Bebi Dol je učestvovala po prvi put na Jugoviziji, na kojem je osvojila šesto mesto pesmom „Rudi“. Muziku i tekst je napisala Bebi Dol, a Goran Vejvoda je radio aranžman. Uskoro je ova pesma u dve verzije objavljena na dvostrukom singlu, skupa sa pesmom “Baby love“. Pesma „Rudi“ je doživela veliki uspeh, i na izboru pokrenutom od strane magazina Pop Rock za najbolju pesmu bivše Jugoslavije je osvojila sedmo mesto.

Nakon toga, iznenađujuće s obzirom na njenu tadašnju popularnost u Jugoslaviji, Bebi Dol je provela nekoliko godina (između 1984. i 1986) u Egiptu gde je nastupala u Kairu, u elitnom hotelu Šeraton.

Godine 1986. se vratila u Jugoslaviju i osvojila glavnu nagradu na beogradskom muzičkom festivalu MESAM sa pesmom „Inš-Alah“, inspirisanom orijentalnom muzikom i kulturom.

1987. godine se po drugi put takmičila na Jugoviziji sa pesmom „Zrno nežnosti“, i osvojila četvrto mesto. Naredne godine je osvojila treće mesto pesmom „Zatvori mama prozore“. Takođe je učestvovala na MESAM-u sa pesmom „Slatke suze ljubavi“ i osvojila drugo mesto 1988.

Godine 1989. Bebi Dol se ponovo takmičila na MESAM-u i osvojila treće mesto baladom „Kad sreća odlazi“. Po mišljenju žirija, ova pesma je bila najbolja pesma festivala te je osvojila specijalnu nagradu.

1990. se ponovo okušala na MESAM-u s pesmom „Bez srca“, ali je završila na desetom mestu.

Bebi Dol je konačno osvojila prvo mesto na Jugoviziji 1991. i predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1991. u Rimu sa pesmom „Brazil“. Međutim, osvojila je samo jedan poen, što se smatra da je bio odraz političke situacije u Jugoslaviji u to vreme, jer je ista pesma doživela veliku popularnost na domaćoj sceni, i autorsko pravo je prodato Italiji, Grčkoj i zemljama Beneluksa. Zbog velikog neuspeha, čelnici Radio-televizije Beograd su odlučili da bojkotuju Bebi Dol i odbili da snime singl za jugoslovensko tržište. Međutim, Bebi Dol je iste godine dobila poziv za nastup u San Remu, što je onemogućila teška politička situacija u Jugoslaviji u to vreme.

2002. godine, nastupila je na trećem Internacionalnom festivalu u Zrenjaninu sa pesmom „Krv, sreća, suze i znoj“.

2003. godine je došla do polufinala na Beoviziji sa pesmom „Tvrdoglava“.

2004. godine, na prvom Radijskom festivalu u Srbiji, nastupila je sa pesmom „Samba jao, jao“.

Ostalo

Bebi Dol je pozajmila svoj glas glumici Sonji Savić u filmu „Život je lep“.

Tokom 1980-ih, Bebi Dol se nekoliko puta pojavljivala kao gost na albumima drugih autora. Gostovala je na ploči Olivera MandićaNeverne bebe“, grupe BulevarLoš i mlad“, grupe IdoliOdbrana i poslednji dani“, grupe Leb i solKao kakao“ i na turneji Zdravka Čolića širom bivše Jugoslavije.

1986. se pojavljuje u filmu “Protestni album“, Žike Mitrovića, u kojem je imala glavnu ulogu pevačice Flore. Film nikada nije izašao na tržište.

Pevala je na albumu “Naos” iz 1994. godine (Laza Ristovski i Saša Lokner, instrumentalna muzika).

Na albumu Bajage i instruktoraŠou počinje u ponoć“ se pojavila u pesmama „Bademi i so“ i „Pesma slobode“.

Kao pevačica pojavila se u jednoj epizodi TV serije „Lisice“ i u jednoj epizodi serije „Bolji život“.

2020. godine, pojavljuje se kao specijalni gost u seriji Tajkun.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll