Na današnji dan: Boye završile ‘Dosta Dosta Dosta’

Rockomotiva
28.05.2024.

Novosadska novovalna indie/alter rock grupa Boye u ovo vreme ’88. završila je snimanje debi albuma “Dosta! Dosta! Dosta!”. Producirao ga je i aranžirao Zeleni Zub, odnosno Dušan Kojić Koja iz grupe Disciplina Kičme, koji je bio i koautor pojedinih pjesama, a i odsvirao je gitaru na nekim mjestima.

Priredio: Robert Čajsa

Članice grupe su prije toga godinama pokušavale doći do vlastitog izdanja, ali im to nije uspjevalo zbog nerazumjevanja ljudi iz izdavačkih kuća. Uz pomoć Koje, konačno su uspjele realizirati svoje zamisli i objaviti ih na svom epohalnom debitantskom albumu.

Pohvale muzičkog tiska, dovele su do toga da grupi ponudi ugovor zagrebačka diskografska kuća Jugoton. Band je 1984. u Zagrebu snimio materijal za debitantski album, ali snimke nikada nisu objavljene. Snimke su producirane u synth-pop maniri, budući da je diskografska kuća željela promovirati Boye kao synth-pop bend, a članice banda, nezadovoljni snimljenim materijalom, raskinuli su ugovor s izdavačkom kućom.

Foto: Goranka Matić

Boye su 1985. napravile demo snimke s frontmenom grupe Disciplina Kičme Dušanom Kojićem Kojom kao producentom, predstavljajući se više gitarističkim zvukom. Tijekom godine grupa je uspostavila kontakte s druga dva jugoslavenska all-girl benda, pop rock bendom Cacadou Look iz Rijeke i punk rock bendom Tožibabe iz Ljubljane, organizirajući zajednički koncert u Domu omladine Beograda. Tijekom godine sastav je nastupio i na Subotičkom omladinskom festivalu. Sredinom 1986. godine, Ljiljana Radaković napušta band, a u grupu dolazi Vesna Branković. Snimljene demo pjesme pružile su grupi priliku da objavi 7-inčni singl s pjesmama ‘Ja hoću te‘ i ‘Kralj dosade‘ za PGP RTB. Naslovnicu singla dizajnirala je Biljana Babić i sadržavala je natpise “Prvi pravi ženski zvuk” u Kojinoj već poznatoj maniri. Za potrebe snimanja singla, Ljiljana Radaković se nakratko vratila u bend, samo da bi snimila bas dionice. Singl bi bio jedino izdanje banda u isključivo ženskoj postavi. Nakon objave singla, novi bas gitarist Boye postaje Darko Matić, prvi muški član benda, a grupi se pridružuje još jedna vokalistica, Tanja Milović.

Debitantski album “Dosta! Dosta! Dosta!” je objavljen za PGP-RTB 1988. Pod Kojinim utjecajem band je zadržao svoj izvorni muzički stil i uveo rap vokalne dionice, a Koja je također svirao gitaru na tri pjesme. Album je sadržavao materijal napisan tijekom prethodnih godina, s istaknutim pjesmama ‘Mama Kivi‘, ‘Gde možemo se sresti‘ i naslovnom pjesmom.

Naslovnicu LP-a je dizajnirala Biljana Babić. Album “Dosta! Dosta! Dosta!” je naišao na pozitivne reakcije kritike, a nakon izlaska band je krenuo na svoju prvu samostalnu turneju diljem Jugoslavije. Godine 1989. grupi se pridružuje (tada) novi bass gitarist, Ilija Vlaisavljević Bebec, nekadašnji član grupe La Strada, donoseći nove ideje i postajući značajna figura banda.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll