Na današnji dan: Film – Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi

Rockomotiva
03.02.2024.

Debitantski album zagrebačke grupe Film pojavio se u prodavnicama na današnji dan 1981. Objavljen je u izdanju diskografske kuće Helidon.

Priredio: Robert Čajsa

Produkciju na albumu je radio Boris Bele iz ljubljanskog rock sastava Buldožer, dok je muziku i tekstove napisao frontman i vokalni solist Jura Stublić. Uoči samog objavljivanja albuma stalni član sastava bubnjar Branko Hromatko, odlazi na odslužanje vojnoga roka, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Piko Stančić.

LP otvara pjesma ‘Neprilagođen‘, s kojom je grupa prethodne godine pobijedila na Subotičkom festivalu, dok su ostale premijerne i većina od njih postale su veliki hitovi u radijskim programima diljem zemlje: ‘Mi smo pali s Marsa‘, ‘Radio ljubav‘, ‘Moderna djevojka‘, ‘Odvedi me iz ovog grada‘ i ponajveći hit ‘Zamisli‘ (u koji grupa nije vjerovala pa se na LP-u nalazi pri samom kraju).

Tadašnju postavu grupe, uz Stublića, činili su gitarist Mladen Juričić (potpisan kao Max Wilson), bass gitarist Marino Pelajić (Mario Udo Baraccuda), bubnjar Branko Hromatko i saksofonist Jurij Novoselić (Kuzma Videosax).

Prethodnog mjeseca Film je trijumfirao pred beogradskom publikom sudjelujući u manifestaciji “Pozdrav iz Zagreba”, koja je u Domu omladine predstavila reprezentaciju zagrebačkih bendova, među kojima su bile i nove snage, Film, Haustor i Prljavo Kazalište (ali ne i Azra).

Album izlazi u vrijeme potpune ekspanzije novog vala na prostorima bivše Jugoslavije. Do tada su svoja debitantska izdanja već objavili neki sastavi poput Prljavog Kazališta, Pankrta, Pekinške Patke, Parafa i drugih, dok su istim putem krenuli i neki bivši rock sastavi koji su nastali kao standardni izvođači bazirani na rocku šezdesetih i sedamdesetih.

Popularni strani sastavi kao što su bili The Police, Madness, The Jam, Blondie, The Pretenders, The Clash, The Specials i mnogi drugi, imali su veliki utjecaj na domaću produkciju, među kojima se našao i sastav Film sa svojim prvim albumom.

Nakon što je objavljen, LP je dobio odlične kritike ali ne prolazi dobro na tržištu, pa Film raskida ugovor s izdavačem Helidon i za sljedeća izdanja potpisuje, s tada vodećom diskografskom kućom Jugotonom.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll