Na današnji dan: Goribor uzviknuo ‘Evo je banja’

Rockomotiva
26.03.2024.

U pulskom studiju Partyzan, na današnji dan 2012, pod producentskom palicom Edija Cukerića, završeno je snimanje ovog antologijskog albuma na kojem se nalazi 16 pjesama u formi duplog albuma.

Priredio: Robert Čajsa

Osim tadašnje standardne postave Goribora koju su sačinjavali Aleksandar Stojković-ST – vokal, Piti – gitara, Darko – bubanj i Miroslav – bas, na albumu je svoj doprinos dala šarena ekipa s, mahom, pulske alternativne scene, Alen i Nenad Sinkauz iz grupe East Rodeo, Leon Brenko i Davor Milovan iz banda The Chweger, Miloš Vojvodić iz grupe Eyot te glumica Dijana Vidušin koja pjeva u pjesmi “Početka“.

Goribor je ritam mašina koja se bori(la) sa “senkama u glavi” tekstopisca i prije svega pjesnika Aleksandra Stojkovića. Kada tome pridodamo Pitijeve gitarističke funk/blues finese dobijemo prekrasnu i zavodljivu “vazdušastu tekućinu” koju zovemo muzikom.

Od početnog instrumentala “Vožnjica” koji je znan s nekih ranijih izdanja, pa sve do zaključne teme “Ne računajte na nas“, ovaj album nema slabu točku, baš kao i istoimeno debitantsko ostvarenje, objavljeno 2008. godine za Dancing Bear.

U pjesmama su opisana razna stanja svijesti koja lutaju od euforičnih momenata pa sve do spuštajućih i hipnotizirajućih, pomalo melankoničnih, ravnodušnih, intimnih ispovjesti. Toliko toga izrečenogi, toliko emotivnog pražnjenja putem ritma i stiha, rijetko se čuje na jednom mjestu.

Ovim albumom, Goribor se nesumnjivo prometnuo u nešto najintrigantnije što je tuga i rezignacija Balkana iznjedrila od kada je rat dao vjetar u leđa mediokretima, primitivcima, lopovluku i svoj sili lupeža koji nam (zdravorazumnima) zagorčavaju život sve ove godine.

Goribor predstavlja krik generacije koja se ne sjeća “lepših vremena”, koja robuje kod “domaćih biznismena” i osjeća svu bijedu “kada te takav lopov opominje zbog nerada”. Krik svih koji su se ni krivi ni dužni našli na ovom mjestu (“Ko je ko i ko je kome, šata ću ja u svemu tome“).

Postoji ta tiha masa tzv. “Sedme republike” (Ante Perkovića) koju “misli lome” i koja će se naći u mnogobrojnim stihovima Aleksandra Stojkovića, proklinjući svoju sudbinu, vlastitg zaglavljena u ovom “buretu baruta”. No, Goribor je ona mala osobna satisfakcija svakome od nas (zdravorazumnih) i podsjetnik da nismo sami te da se vrijedi odupirati zlu iz okruženja.

Tagovi: ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll