Na današnji dan: Ivica Percl objavio antologijskog ‘Starog Pjera’

Rockomotiva
08.04.2024.

U izdanju Jugotona je, na današnji dan ’68. objavljen drugi EP singl zagrebačkog kantautora Ivice Percla.

Priredio: Robert Čajsa

Bivši gitarist u rock grupi Roboti (koje je napustio u jesen 1966. godine, “jer su bili prebučni”) prvi se puta kao solist pojavio na Zagrebačkom festivalu 1967. godine, s pjesmom ‘Huligani‘, koju je izveo sam s akustičnom gitarom i usnom harmonikom. Kada je iste godine objavljen i njegov debitantski singl s pjesmom sličnog ugođaja, ‘Godine ratne, godine mirne‘, Percl je proglašen pionirom protestne muzike na domaćoj sceni, između ostalog zbog stanovitih sličnosti sa britanskim folk-rock izvođačem Donovanom.

Na najnovijem izdanju se predstavio s tri vlastite pjesme, ‘Uz zvuke valcera starog‘,’Poštovani profesore‘ i ‘Gdje se taj savjet što ste mi ga dali‘ i ‘Stari Pjer‘, koju je za njegov nastup na Zagrebačkom festivalu ’68. napisao Đorđe Novković, u to vrijeme član sarajevske grupe Pro Arte. S njom je Percl i pobijedio, a na temelju njenog velikog uspjeha “Džuboks” ga je proglasio pop osobom godine.

Pjesma ‘Stari Pjer’ je prepjevana na desetak svjetskih jezika, a samo izvedba grčke pjevačice svjetske slave Nane Mouskouri iz 1969. godine, pod nazivom “Dans le soleil et dans le vent”, prodana je u nekoliko miliona kopija, što je čini najuspješnijim domaćim naslovom u svijetu u 20. stoljeću. Istu francusku verziju na koncertima je izvodila i Tereza Kesovija.

Tagovi: , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll