Na današnji dan: Jakarta završila prvenac ‘Maske za dvoje’

Rockomotiva
25.03.2024.

Beogradska grupa Jakarta završila je, tačno pre četiri decenije (1984) rad na svom debitantskom albumu koji će u aprilu objaviti PGP pod nazivom “Maske za dvoje”.

Priredio: Robert Čajsa

Na njemu je nekoliko zapaženih pjesama kao ‘Pozovi me‘, ‘Piromanija‘, ‘Dama sa severa‘ i ‘Spiritus‘.

Tadašnju postavu grupe su sačinjavali Igor Popović (vokal), Jane Parđovski (gitara), Rade Bulatović (bass gitara), Miloš Petrović (klavijature) i Ivan Fece (bubnjevi).

Album je producirao Saša Habić, a na njemu su sudjelovali Paul Pignon (saxofon), Kire Mitrev (trombon), Goce Dimitrovski (truba) i Ivan Švager (tenor saxofon), kao gosti. Doživio je solidan uspjeh, kako kod kritike, tako i publike.

Bio

Grupu su 1981. godine osnovali gitarista Jane Parđovski i pevač Igor Popović. Nakon nekoliko izmena, u sastavu su se pored njih dvojice, ustalili basista Rade Bulatović, klavijaturista Miloš Petrović i bubnjar Ivan Fece. Debi album „Maske za dvoje“, objavili su 1984. godine. Popović je 1985. učestvovao u realizaciji kompilacijskog albuma „Ventilator 202“ pevajući pesmu ‘Arabija’ Mitra Subotića i u projektu Ju rok misija. Drugi album, „Bomba u grudima“ snimljen je 1986. godine. Ovaj album snimili su sa novim bubnjarem, Miroslavom Karlovićem, u pop rok orijentaciji. Nakon ovog albuma, grupa se raspala. Petrović i Bulatović su se okrenuli džez muzici, Popović se preselio u Italiju, a Parđovski se povukao sa muzičke scene.

Decembra 2013. grupa se ponovo okupila radi realizacije kompilacijskog albuma „San je jak“, na kojem se nalazi 12 pesama iz perioda 1982 – 1986.

Miloš Petrović i Jane Parđovski nisu dočekali ponovno okupljanje grupe. Petrović je preminuo 2010. godine, a Parđovski poginuo 2011.

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll