Na današnji dan: Kazna za Uši u KST-u snimala album

Rockomotiva
09.04.2024.

Beogradski garage rock bend Kazna za uši priredio je 8. i 9. 4. 1993. godine čuvene nastupe u Studentskom kulturnom centru u proširenom sastavu i sa uglednim gostima, članovima grupa Električni Orgazma i Partibrejkers.

Priredio: Robert Čajsa

Foto: Vesna Pavlović

Pjesme snimljene na ovim koncertima – ‘Zepe Zoro‘, ‘Jedan k’o ni jedan‘, ‘Asfalt‘ i ‘Ovde, ovde‘ – činile su temelj albuma koji je pod nazivom “Izliv radosti, napad sreće” objavio PGP RTS iduće godine.

Biografija

Bend je osnovao u jesen 1986. gitarista i vokal Ivan Đorđević Ivek. Četiri godine kasnije, tokom jeseni 1990, prvi snimci benda objavljeni su na kompilaciji raznih izvođača „Želim jahati do ekstaze“ Nove Aleksandrije, sa dve pesme benda „Teleći pogled” i „Nune Papa“, uz pesme novoformiranih grupa kao što su Darkwood Dub, Euforia, Presing i Klajberi. U januaru sledeće godine, bend je objavio svoj debi singl „Deri kamen“, sa „Moj drug“ na B-strani, opisujući svoj muzički stil kao „ekstremna garažna stena“. Iako je bend imao mnogo promena u postavi, basista Rudolf Cibulski i bubnjar Dejan Utvar postali su podrazumevani članovi benda.

Tokom leta 1992. godine bend je objavio debi album “Ispod zemlje“, u produkciji bivšeg člana Električnog orgazama Ljubomira Jovanovića Joveca, sa istaknutim pesmama „Koska“, „Rođen lud“ i „Kad budeš mrtav i beo”.

Bend je nastupio i na Gitarijadi u Zaječaru, osvojivši Nagradu publike za najbolji čin godine, kao i na legendarnoj manifestaciji Brzi Bendovi Srbije na kojoj je Đorđević osvojio nagradu za najboljeg gitaristu, a pesma benda „Koska“ proglašena za „Rokenrol himnu Srbije“. Tokom naredne godine bend je često nastupao u beogradskom SKC-u gde su se 9. i 10. aprila proširenoj postavi (sa perkusijama i saksofonom i Srđanom Todorovićem na bubnjevima) pridružili kao gosti i članovi Električnog orgazama i Partibrejkersa. Bend je nastupao i u Skoplju i Kumanovu.

Početkom 1994. godine bend je objavio drugi album “Izliv radosti, napad sreće“, koji je delimično sadržao live materijal snimljen u SKC-u i novi studijski snimljeni materijal, ponovo u produkciji Jovanovića. U maju iste godine, kiparska izdavačka kuća Red Luna objavila je kompilacijski album “3“, koji sadrži šest ranije objavljenih pesama zajedno sa snimcima Presinga i Overdose. Bend se takođe pojavio na kompilaciji različitih izvođača “Radio Utopia (B92: 1989-1994)” sa pesmom „Poklon“, i na unplugged albumu “Bez struje” raznih izvođača, snimljenom na Unplugged festivalu održanom u beogradskom Sava centru januara 1994. godine sa numerom „Ovde, ovde“. Ista izdavačka kuća ponovo je objavila debi album benda sa live bonus materijalom, snimljen uživo na Radiju B92.

U aprilu 1995. godine bend je održao četiri koncerta u Sloveniji nakon čega je usledio prekid u radu jer je Đorđević u nekoliko navrata odlazio u Grčku, nastupajući po klubovima. Povratnički koncert održan je u KST-u u julu 1997. godine, na kojem su sa Đorđevićem u sastavu bili bivši član Euforije Srđan Radmilović i bivši članovi Kandinskog, basista Goran Vujović i bubnjar Nebojša Dragojlović. Sa basistom Milanom Popovićem, bend je snimio album “Zauške” u produkciji Jovanovića i Gorana Živkovića. U devet pesama koje su se pojavile na albumu gostovali su Boris Krstajić na sintisajzeru, Branko Kosar na klavijaturama i Marijana Nešić, Nikola Đuričko, Boris Milivojević i Nikola Pejak na pratećim vokalima. Nakon objavljivanja albuma, bend je prestao da postoji.

U novembru 2006. godine, bend se reformisao za koncert održan u Akademiji kako bi proslavio 20. godišnjicu formiranja benda. Tri godine kasnije, u jesen 2009, grupa se ponovo skuplja u postavu u kojoj su bili Ivan Đorđević (gitara, vokal), Rudolf Cibulski (bas, prateći vokal) i Milan Bjedov (bubnjevi) i snimio povratnički singl „Bez pipanja“ 2010. godine, dostigavši peto mesto na Popboks listi singlova. U julu iste godine bend je nastupio na festivalu BELEF. Krajem 2010. bendu se pridružio klavijaturista Boris Eftovski. U januaru 2011. singl „Bez pipanja“ se našao na dvanaestom mestu godišnje Popboksove liste najboljih singlova objavljenih tokom 2010. godine. U novembru 2013. bend je snimio pesmu „S vetrom u kosi“ sa grupom Ex Revolveri.

U februaru 2015. bend je samostalno objavio povratnički album pod nazivom “Nova zora“. Na materijalu je bilo jedanaest pesama, od kojih su dve snimljene uživo na nastupu na Akademiji 2011. godine, a dve od njih, „Tamo na mostu” i „Nahranite hladne” obrada su pesama novog talasa grupe Robna Kuća iz ’80-ih.

U junu 2015. Kazna Za Uši objavila je singl „Čučni, bejbi“.

 

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll