Na današnji dan: Krenuo je ‘Videosex 84’

Rockomotiva
27.02.2024.

Izdavačka kuća ZKP RTLJ je objavila debitantski album ljubljanske electro-pop grupe Videosex nazvan “Videosex 84”, snimljen u studiju “Top Ten”.

Priredio: Robert Čajsa

Grupu su osnovali su Matjaž Kosi (klavijature), Janez Križaj (bas), Iztok Turk (bubnjevi, gitara, prateći vokal) i Anja Rupel (vokal) 1983 godine. Ubrzo je grupu napustio Matjaž Kosi, a pridružila im se Nina Sever, koja je je postala stalni član grupe.

Sve tekstove i aranžmane uradili su sami osim pjesme “Videosex” koju je napisao Kavrić Balant.

Album je donio prvi hit grupe, ‘Detektivska priča‘, synthpop pjesmu sa stihovima o detektivki koja traži serijskog ubojicu.

Osim spomenute pjesme, na albumu su se našle pjesme “Ana“, “Neonska reklama“, prethodno objavljene na singlu te nekoliko instrumentalnih pjesama.

Album je skrenuo pozornost nacionalnih medija na band, a dio tiska je Anju Rupel počeo prozivati sex simbolom.

Nakon objave albuma, grupa je nastavila s koncertnim aktivnostima, pojavivši se na YU Rock Moment (YURM) festivalu u Zagrebu.

O ovom fantastičnom debiju svojevremeno su brojni mediji

potrošili i zavidne količine kreativnih pohvala:

U praćenju svjetskih synth-pop trendova i naši su imali svog velikog predstavnika. Videosex su Slovenci, no najveći dio njihove karijere se zbivao u vrijeme bivše Jugoslavije tako da posvojni pridjevi imaju svoj razlog. Osim posvojnih pridjeva, valjalo bi upotrijebiti i epitete jer, bez lažne skromnosti, Videosex je jedan od najboljih bendova na ovim prostorima. Ikada.

84 je niska fantastičnih uvrnutih pop hitova. Jugoslavenska Lolita imena Anja je uspjela bizarno transformirati turoban tekst Moje mame u nešto nalik veselom dječjom hitu, a istovremeno na otvaranju album zavodljivo pjevati o ženi serijskoj ubojici s hladnjakom punim tuđih ruku u Detektivskoj priči. No i kad Anja ne pjeva nastane izvrsna pjesma, poput Kako bih volio da si tu.

SoundGuardian

Prvim albumom ‘Videosex 84’ uspjeli su dignuti na noge publiku željnu plesa uz domaću glazbu koja se svojim velikim dijelom naslanjala na Depeche Mode, Bronski Beat, Erasure… ali opet na neki svoj specifičan način. S prvog albuma iskočili su hitovi kao što su ‘Moja mama’, ‘Detektivska priča’, ‘Kako bih volio da si tu’ te stvorili od Videosexa prvoklasnu atrakciju iz Slovenije koja je automatski osvojila cijelu bivšu državu. Anja Rupel postala je prava pjevačka zvijezda zahvaljujući sjajnom vokalu, ali i neskrivenom seksipilu. Provokativnost u tekstovima zagarantirala im je dodatnu pažnju publike i medija koja se dvoumila je li to alternativni bend ili plesni pop bend.

tportal

Videosex: Reizdanje albuma „Lacrimae Christi“ na zlatnom vinilu

Tagovi: , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll