Na današnji dan: Laboratorija Zvuka pokazala “Telo”

Rockomotiva
24.01.2024.

Jugoton je 1980. godine, na današnji dan, objavio prvi album novosadske grupe Laboratorija Zvuka pod nazivom “Telo”.

Tekst: Robert Čajsa

Temelj grupe su činili Predrag Peđa Vranešević (vokal, gitara, klavijature) i njegov brat Bata koji je glavnu vokalnu ulogu dijelio sa svojom suprugom Dinom Vranešević. Većinski autori pjesama, braća Vranešević, ponudili su konceptualni album, baveći se najpopularnijim tadašnjim temama među mladima – zdravim tijelom i sexom.

U skladu s tim, jedna strana ploče nosi naziv “Vrline” i veliča zdrav život, dok je druga označena kao “Poroci”, baveći se tjelesnim užicima.

U ritmu novog vala, ska-beat i drugih srodnih stilova, istakle su se pjesme ‘Lepo telo‘, ‘Bajna mašina‘, ‘Lenčuga‘, ‘Alkohol, žene i…‘, u kojoj je korišten citat iz poznate pjesme ‘Satisfaction‘ grupe The Rolling Stones i ‘Suvarak‘, s insertom ‘Oprosti mi papeOlivera Dragojevića.

Album “Telo” je prodan u 60.000 primjeraka u Jugoslaviji, postavši srebrna ploča.

Na koncertima koji su uslijedili nakon objave albuma, band je nastupio u trinaestočlanoj postavi koju su, uz članove grupe, činili prvak bodybuildinga Petar Čelik i njegova supruga Irena. Dok su članovi grupe svirali, Čelik je vježbao svoj bodybuilding koristeći razne sprave za vježbanje. Neobične izvedbe izazvale su im veliku pozornost medija.

Poslije ovog albuma Laboratorija Zvuka objavljuje singl s dvije nove pjesme. Prva ‘Mod-deran‘ (neće se naći ni na jednom albumu), a pjesma, određena za B-stranu tog izdanja, postala je njihov najpoznatiji naslov u karijeri. Riječ je o pjesmi ‘Ska-kavac joj zaš’o u rukavac‘, koju je Peđa Vranešević komponirao prema tekstovima iz knjige “Crven banVuka Karadžića. Duhovito inkorporiranje ska ritma u suptilnu erotsku temu donijelo je pjesmi vrlo veliku popularnost. Zbog toga će, u jednoj drugoj verziji, biti uvrštena na LP Laboratorije Zvuka, ali ne sljedeći, već tek 1986. godine, na albumu “Nevinost”.

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll