Na današnji dan: Mizar objavio “Svjat Dreams”

Rockomotiva
29.01.2024.

Skopska grupa Mizar je, pre 33 godine, 1991. objavila svoj drugi studijski album “Svjat Dreams”, nazvan prema poznatoj pjesmi grupe Eurythmics ‘Sweet Dreams’.

Priredio: Robert Čajsa

Naziv ‘Sweet Dreams‘ bi se mogao protumačiti i kao ironičan komentar grupe, s obzirom na krvave događaje koji su usljedili, usljed raspada bivše države. Pjesmu su obradili, snimili i uvrstili na album.

Na izdanju se nalazi još jedna obrada, tradicional “1762”, a sve ostale pjesme je komponirao gitarist grupe, Gorazd Čapovski.

Bilo je ovo i posljednje izdanje postave grupe, koja se ustalila u nekoliko prethodnih godina (Goran Tanevskivokal, Gorazd Čapovskigitara, Ilija Stojanovskibas, Žarko Serafimovskibubnjevi i Vladimir Kaevskiklavijature).

Grupa je do ovog LP-a ostavila veoma značajan trag, na tadašnjoj alternativnoj jugoslavenskoj sceni, upečatljivim zvukom i imageom, koristeći makedonsko-vizantijske folklorne motive, spajajući ih sa specifičnim dark-rock zvukom.

Poslje poduže pauze i aktivnosti pojedinih članova, vlastitim projektima, grupa ponovno djeluje od početka novog milenija, do današnjih dana.

Tagovi: , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll