Na današnji dan: Neca, Idoli, Pankrti

Rockomotiva
19.02.2024.

Priredio: Robert Čajsa

Neca Falk – Najjači ostaju (1980)

Mariborska vokalna solistica Marjeta Neca Falk objavila treći studijski album “Najjači ostaju” i prvi na kojem pjesme nisu otpjevane isključivo na slovenskom jeziku. Iako je i na prethodnim imala odlične pjesme, jezična barijera (neopravdano) je bila jedini razlog da Marjeta nije mogla doprijeti do najšireg kruga slušatelja u cijeloj zemlji.

S ovim se stvari mijenjaju, a potvrda je stigla već naredne godine – u izboru čitatelja magazina “Džuboks” Neca Falk je proglašena najboljom rock pjevačicom u Jugoslaviji za 1980. godine. Budući da je u stvaranju albuma sudjelovao kantautor Andrej Šifrer (autor većine pjesama), na snimanje albuma pozvani su brojni studijski muzičari s kojima je Šifrer već surađivao tijekom snimanja svog albuma “Od šanka do šanka“, koji snimljen je godinu dana ranije.

Vis Idoli – Maljčiki / Retko te viđam sa devojkama (1981)

Jugoton je objavio singl beogradske grupe Idoli s pjesmama ‘Maljčiki‘ i ‘Retko te viđam sa devojkama‘ kao izdanje koje je pratilo kompilacijski album “Paket Aranžman”.

Pankrti – Državni ljubimci (1982)

Pankrti završili rad na svom drugom albumu “Državni Ljubimci”, nastavljajući oštru borbu protiv jednoumlja…

Muziku za svih 13 pjesama, koliko se našlo na izdanju, napisao je gitarist Dušan Žiberna, dok su ulogu tekstopisaca ravnopravno podijelili pjevač Peter Lovšin i Gregor Tomc, deus ex machina ljubljanskih “kopiladi”.

Kako je drugi gitarista Pankrta, Mitja Prijatelj, u vrijeme snimanja albuma bio na odluženju vojnog roka, zamijenio ga je Bogo Pretnar, njihov član iz prve postave. Pjesme ‘Za železno zaveso‘, ‘Živ spomenik neumnosti‘, ‘Kontrolirani, nadzorovani, svobodni’ , ‘Avtoriteta‘ i ‘Zastave v prvem planu‘ samo su neke u kojima su spomenuti autori, vokalni solist i frontman Peter Lovšin i Gregor Tomc, progovorili o osobnim ne uvijek ugodnim iskustvima sa tadašnjom političkom elitom. Njoj su i posvetili ironični naziv albuma.

Tagovi: , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll