Na današnji dan: Premijerno prikazan “Dečko koji obećava”

Rockomotiva
30.01.2024.

Igrani film “Dečko koji obećava” reditelja Miše Radivojevića premijerno je prikazan na današnji dan 1981. godine. Uz Mišu koscenarista filma bio je Nebojša Pajkić.

Tekst & foto: press

Muziku je radio bend Šarlo Akrobata, a u filmu se pojavljuju Dušan Kojić Koja (gitara) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) iz ovog benda sa Aleksandrom Berčekom (bas) kao grupa VIS Dobri Dečaci. Tri pesme (“Slobodan“, „Balada o tvrdim grudima“ i „Depresija“) za koje je Koja napisao muziku su kreirane za tu priliku, ali materijal nikada kasnije nije objavljen. Na ovom projektu je sarađivao i Goran Vejvoda.

U filmu se pojavljuju i Vlada Divljan i Srđan Šaper iz ondašnjih Idola. Ostale pesme koje su pripadale jugoslovenskom novom talasu se mogu čuti u filmu:

Iggy Pop” – Azra
Perspektiva“ – Paraf
Jedina“ – VIS Idoli
Niko kao ja“ – Šarlo Akrobata
Bolje da nosim kratku kosu“ – Pekinška Patka
Neka te ništa ne brine“ – Prljavo Kazalište

Na samom početku filma mogu se čuti dve pesme Vladimira Visockog, ruskog kantautora koji je preminuo godinu dana pre izlaska ovog filma. Ostale grupe čija muzika se može čuti ili se pojavljuju u filmu: Kazimirov Kazneni Korpus i Igra Staklenih Perli.

Glavne uloge poneli su: Aleksandar Berček, Eva Darlan, Dara Džokić, Rade Marković, Dušica Žegarac, Milena Zupančić, Velimir Bata Živojinović, Ivana Pejčić

Kuriozitet je (ili sudbina) da se glavni junak u filmu, koga igra Berček, zove Slobodan Milošević, kao što se zvao i budući predsednik Srbije i Jugoslavije koji je u to doba bio na početku karijere.

Slobodan je uzoran mladić kako od njega očekuju njegovi ugledni i situirani roditelji. Dobar je student medicine, ima devojku kojom će da se oženi jer je iz “prave” porodice, dok ga jednoga dana verenica, u nastupu ljubomore, ne udari veslom po glavi … Kao da mu je to i bilo potrebno, Slobodan postaje slobodan, baca se naglavačke u svet bez obaveza, svet panka i roka. U tom svetu on proba sve od seksa sa devojkinom majkom i raznim ostalim devojkama koje upoznaje slučajno do razvratnog života koji vodi noću. Ti svetovi su toliko različiti od onoga u kojem se do tada kretao. I u tom svetu on ima uspeha. To traje do trenutka kad padne sa motora koji je sastavni deo novog života. I to opet na glavu… Oni koji ga neguju su iz sveta iz kojeg je otišao. Taj ga isti svet vodi pred oltar i sve je opet po starom. Sve do trenutka kada od nekadašnjeg poznanika iz bivšeg sveta dobije audio kasetu na kojoj je muzika od pokojnog prijatelja. Bolno suočavanje sa tim vremenom prolazne slobode, koje je nevoljno napustio, vodi ga u autodestrukciju.

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film “Dečko koji obećava“.

Tagovi: , , , , , , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll