Na današnji dan: Rodio se velikan Darko Rundek

Rockomotiva
30.01.2024.

Darko Rundek rođen je 30. siječnja 1956. godine u Zagrebu. Roditelji su mu porijeklom iz zagorskog sela Bočaki koje se nalazi kod Konjščine, a tamo je proveo djetinjstvo do prvog razreda osnovne škole kada su se preselili u Zagreb.

Priredio: Robert Čajsa

Poznat je prvenstveno kao muzičar, no osim toga, kazališni je redatelj i skladatelj, a pojavio se i u nekoliko filmova. 1977. je osnovao grupu Komuna s bass gitaristom Srđanom Sacherom s kojom su dvije godine neobavezno svirali. Haustor je nastao 1979. godine u postavi: vokal i solo gitarist Darko Rundek, bass gitarist Srđan Sacher, bubnjar Boris Leiner i ritam gitarist Ozren Štiglić. Na samom početku karijere Boris Leiner je paralelno svirao s njima i s grupom Azra, sve dok u Haustor nije došao bubnjar Zoran Perišić. Ubrzo se grupi priključuju saksofonist Damir Prica, klavijaturist Zoran Vuletić i trombonist Nikola Santro. Zahvaljujući pomoći Dražena Vrdoljaka, 1980. godine za Radio Zagreb snimaju dvije pjesme, a pjesma ‘Moja prva ljubav’ brzo postaje hit. Iste godine nastupaju na Omladinskom festivalu u Subotici gdje ostavljaju odličan utisak. Autorski spoj Rundeka koji je studirao režiju na Kazališnoj akademiji i Sachera koji je izučavao etnologiju, donio je sasvim specifičan amalgam na tadašnjoj glazbenoj sceni. Početkom 1981. godine snimaju prvu singl ploču tako što za pjesmu ‘Moja prva ljubav’ bubnjeve svira Leiner, a za pjesmu ‘Pogled u bolju budućnost’ Perišić. Već u proljeće dobivaju novog bubnjara, Srđana Gulića, s kojim rade debi album ‘Haustor’. Na ploči su se našle dinamičnije Sacherove pjesme ‘Radio’ i ‘Mijenjam se’ i pomalo mistične i psihodelične Rundekove ‘Duhovi’, ‘Crni žbir’ i ‘Lice’. Sacherov hit ‘Moja prva ljubav’ je i na albumu centralni događaj, diskretno inspiriran pripovijetkom ‘Djevojke u ljetnim haljinamaIrvina Shawa.

Rad nastavljaju početkom 1983. u postavi Rundek, Sacher, Prica, Gulić s novim gitaristom Zoranom Zajecom. Bez dotad karakteristične bogate duhačke sekcije, u produkciji Željka Brodarića Jappe snimaju ključni album ‘Treći svijet’. LP precizno razvija njihovo istraživanje drugačijeg zvuka, koje se kreće od reggaea, preko latinoameričkog folklora, sve do fino upotrebljenih pop struktura.

Sljedeći album ‘Bolero’ Haustor radi u sastavu Rundek, Prica i Zajec. Album je snimljen djelomično s ritam mašinom, a Rundek je svirao bass gitaru. Producenti ploče bili su Dragan Čačinović i Mitar Subotić (Rex Ilusivii). Ploča im donosi drugi veliki hit u karijeri, pjesmu ‘Ena’, ali tu su i efektne ‘Šejn’, ‘Ja želim’, ‘TV man’, ‘Sejmeni’ kao i ‘Take the Money and Run’ s elementima rapa.

Godine 1986. s pjesmom ‘Samo na čas’ nastupaju na Zagreb festu, a 1988. objavljuju LP ‘Tajni grad’. Kompletan materijal opet je komponirao Rundek, a produkciju su radili Rundek, Zajec i Hrvoje Hegedušić.

Uoči mixa petog albuma ‘Dovitljivi mali čudaci’ Haustor 1990. godine prestaje s radom. Rundek se s obitelji preselio u Pariz. Paralelno s karijerom u Haustoru, Rundek je radio kao asistent režije u kazalištu, povremeno je glumio u predstavama, režirao je radio drame, a 1990. napisao je glazbu za film ‘OraoZorana Tadića.

Haustor

Tokom ratnih godina Rundek je neko vrijeme bio zaposlen kao glazbeni urednik na Radio Brodu, a u Parizu je komponirao muziku za kazališne predstave. S Vedranom Petrinelom (muzički urednik na RFI) i violončelistom Arnoldom Achardom osnovao je grupu KAAN prisutnu na pariškoj alternativnoj sceni sredinom devedesetih. Kako interes za pjesmama Haustora u Hrvatskoj nije jenjavao tokom godina. 1995. je objavljena kompilacija njihovih najvećih hitova s izborom od osamnaest pjesama. Krajem iste godine objavljen je CD ‘Ulje je na vodi’ na kojem se našao snimak nastupa Haustora održanog 6. siječnja 1982. godine u Kulušiću.

1996. Rundek se vratio u Zagreb, okupio sastav (koji čine članovi reggae grupe Naturalna Mistika) i održao seriju prihvaćenih koncerata po Hrvatskoj (10.000 ljudi u Zagrebu). Početkom 1997. godine Rundek je objavio prvu samostalnu ploču ‘Apokalipso’ na kojoj se, usprkos žanrovskoj raznolikosti, u temama kao što su ‘Crni dusi’, ‘Štrajk željezničara’ (song iz predstave ‘Ne’ izvedene u Mostaru 1990. godine), ‘Šuvar i varivo’, ‘Za nas’, drži stila koji je njegovao s Haustorom. Uz brojne navedene projekte u kojima je Darko Rundek sudjelovao, ne smije se preskočiti album Rade ŠerbedžijeMnoge smo i mnogo voljeli” na kojoj se nalazi malo poznata pjesma ‘Na nešto me sjeća taj grad’, koju su njih dvojica otpjevali zajedno s Arsenom Dedićem.

U prvoj polovici 2000. godine Rundek je objavio i drugi samostalni album pod nazivom ‘U širokom svijetu’. Album je dobio odlične kritike. Krajem 2000. godine, točnije od 20. do 22. prosinca, Rundek je sa svojim bendom (Gulić, Santro, Pavlica,…) održao tri koncerta u beogradskom SKC-u i Hali sportova, kao prva značajnija grupa iz Hrvatske koja je poslije rata došla u Srbiju. Koncerti su završavani posvetom Milanu Mladenoviću i pjesmom ‘Ona se budi’. Naredne godine Rundek nastupa na novosadskom festivalu EXIT i postaje miljenik tamošnje publike te se pojavljuje i na naredna dva EXIT-a. U jesen 2002. godine objavljuje i treći samostalni album pod nazivom ‘Ruke’. Promotivna turneja je obuhvatila gotovo čitavu bivšu Jugoslaviju i završava se sa šest zbilja trijumfalnih koncerata u beogradskom SKC-u. S te turneje svakako treba izdvojiti i zagrebački koncert održan u Tvornici koja je taj put bila pretijesna da primi sve zainteresirane.

U proljeće 2003. godine Rundek formira novi bend, Rundek Cargo Orkestar, pretežno od glazbenika s kojima je snimio ‘Ruke’ i s njim odlazi na turneju po Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Crnoj Gori. U sklopu te turneje održano je i 7 zagrebačkih koncerata koji su činili ‘Plavu turneju’, a na kojoj je nastao album ‘Zagrebačka magla’. Pred ljeto 2004. Berlinska diskografska kuća Piranha Music izdaje neznatno promijenjenu verziju ‘Ruku’ potpisanu sa Darko Rundek & Cargo Orkestar i pušta CD u svjetsku distribuciju. Album se pojavljuje među prvih deset na najvažnijim world-music top listama i doživljava odlične kritike (Songlines, Observer, Sunday Herald, Nouvel Observateur i drugi). ‘Zagrebačka magla’ dvostruki je live album sniman na takozvanoj ‘Plavoj turneji’ koja je obuhvatila sedam tematskih večeri, redom u Zagrebu, (Multimedijalni happening Pretovar u Gliptoteci JAZU, Umba Lumba Baa u Klubu Studentskog centra, Plavi cabaret u Teatru Exit, Najbolja zabava u gradu u dvorani Pauk, Live on 101 na Radiju 101, Isabel svira Bacha u velikom foajeu HNK i Polukružnoj dvorani Teatra ITD).

U svibnju 2006. godine izlazi novi studijski album Rundek Cargo Orkestra ‘Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da’, a u lipnju 2008. godine Kazalište Ulysses pod vodstvom legendarnog Rade Šerbedžije i Darka Rundeka na Brijunima je izvelo premijernu izvedbu predstave ‘Balade Petrice Kerempuha’. Darko Rundek osim što potpisuje režiju zajedno sa Radom Šerbedžijom, potpisuje i muziku za predstavu koju je skladao sa Isabel iz svog Cargo Orkestra.

Rundek Cargo Orkestar

U prosincu 2008. godine izlazi album ‘Live u Domu omladine’ – snimka koncerta Darka Rundeka i Cargo Orkestra održanog u Domu omladine u Beogradu 25.3.2007. godine. Taj je koncert održan u sklopu turneje ‘Svitanja’, koja je obuhvatila četiri koncerta u Beogradu (Pozorište Terazije, SKC, Dom omladine i Dom sindikata) i koncerte u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu i Nišu.

Rundek Cargo Trio u prosincu 2010. godine objavljuje album ‘Plavi avion’ čiji je najavni singl ‘Para ljude vara’ objavljen sredinom rujna 2010. godine. Osim što je to naslov jedne od pjesama na albumu, ‘Plavi avion’ (Blue Plain) asocira na svojevrstan visinski blues. Taj naslov više govori o duhu nego o muzičkojj formi albuma. Na njemu je 12 pjesama, dugačkih i kratkih, veselih i tužnih, ozbiljnih i smiješnih – rundekovskih. I puno uzbudljive svirke! Na proljetnoj turneji 2011. godine (po Srbiji, Crnoj gori, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini) ‘Plavi avion’ Rundek Cargo Trio predstavljao je istoimeni album te je redovito izazivao ovacije i višestruke pozive na bis. Album ‘Plavi avion’ je, osim publike, osvojio i struku koja ga je nominirala za diskografsku nagradu Porin u kategoriji alternativnog rocka. Drugi album Trija je album “Mostovi” (2015.) koji je dobio nagradu Porin u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe.

Darko Rundek & Ekipa

2017. godine – 20 godina od izlaska legendarnog albuma “Apokalipso”, Rundek uz Ducu i Izabel, okuplja cijelu ekipu muzičara i nastupaju pod imenom Darko Rundek & Ekipa te kreću na turneju “Apocalypso Now” koju je posjetilo preko 120 000 posjetitelja, a vrhunac je doživjela u Domu sportova pred 7000 gledatelja.

Paralelno Rundek nastupa u skupini Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki. Rundek je i producent projekta “Mura Mura“, kojega je inicirala Sanda Hržić, a Darko je preuzeo obavezu da orijentira rad u studiju, sluša i predloži ‘ključeve’ za pristup pojedinim pjesmama. Na protekloj Rundekovoj turneji “Apocalypso NOW”, koju je režirala Sanda, novookupljena prateća grupa Ekipa pokazala je izuzetnu kreativnost, svježu energiju i zajedništvo. Sanda je, kao veliki Andrejin poštovalac, osjetila da bi zagrebačka vokalna solistica, trubačica i performerka s Darkom i Ekipom mogla konačno ostvariti san da otpjeva i snimi 12 najdražih međimurskih pjesama. U studenom 2018. godine Ftičeki obajvljuju album ‘Mura Mura’ koji je nominiran za Porin u kategoriji za najbolji album etno glazbe.

2020. Rundek & Ekipa objavljuju dcostruki EP “Brisani prostor“. Svaki od dva EP-a sadrži po pet snažnih pjesama. „Brisani prostor“ mnogi smatraju jednim od njegovih najboljih uradaka i najboljim albumom godine. Žiri treće nezavisne novinarske nagrade Rock&Off je pjesmu “Mila” nominirao u kategoriji za najbolju pjesmu godine, album „Brisani prostor” bio je nominiran u kategoriji za najbolji album dok su Rundek & Ekipa bili i u izboru za Iskonovu nagradu publike. Rundek i Ekipa su također bili nominirani za Večernjakovu ružu u kategoriji za najboljeg glazbenika. Album je nominiran za nagradu Porin u kategoriji za album godine i najbolji album alternativne muzike. Suradnja Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a, zabilježena je na dvostrukom vinilu i CD-u pod nazivom “Za vašu posljepodnevnu razonodu“! (2022).

Tagovi: , , ,

Vesti

© Copyright 2015 - 2024 Rockomotiva webzine, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll